Tăierea împrejur cea după trup a Domnului prăznuită la Catedrala Episcopală din Oradea

În prima zi din anul civil 2014, 1 ianuarie, la opt zile de la marele praznic al Nașterii Domnului, Biserica dreptmăritoare prăznuiește Tăierea împrejur cea după trup a Mântuitorului Iisus Hristos și îl pomenește pe Sfântul Ierarh Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei.

Cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ierarh Vasile cel Mare la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” și „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei” din Oradea, în paraclisul de iarnă de la demisol ce are ca ocrotitori pe Sfinții Ierarhi Nicolae, Spiridon și Nectarie, înconjurat de un sobor de ieromonahi, preoți și diaconi, în prezența unui mare număr de credincioși. În cadrul Sfintei Liturghii s-au înălțat rugăciuni de mulțumire către Preasfânta Treime pentru anul civil ce a trecut, cerându-se binecuvântarea lui Dumnezeu pentru anul ce a început, după cum ne-a mărturisit Pr. Cristian Rus.

În cuvântul de învățătură rostit, Chiriarhul Oradiei a vorbit despre semnificațiile Tăierii împrejur cea după trup a Domnului Iisus Hristos: „În a opta zi de la naștere, Mântuitorul Hristos a primit numele de Iisus și a fost tăiat împrejur după trup, cum cerea Legea cea veche, pe care El a venit să o desăvârșească, aducând Legea Harului, înlocuind pentru noi, frații Lui în umanitate, tăierea împrejur cea după trup, cu tăierea împrejur a inimii, pentru noi toți care credem în El, fie de parte bărbătească, fie de parte femeiască. Astfel, inimile noastre, duhovnicește tăiate împrejur, pline de iubire, de lumină și pătrunse de Harul Duhului Sfânt, strălucesc în iubirea lui Dumnezeu față de lume, față de umanitate, față de noi, urmașii lui Adam. Aceasta este, duhovnicește înțelegând, taina sărbătorii de azi pentru noi, creștinii ortodocși”.

De asemenea, Preasfinția Sa a prezentat aspectele de căpătâi ale vieții și activității marelui ierarh capadocian, Sfântul Vasile cel Mare, care a rămas și este un model de viețuire și lucrare duhovnicească pentru întreaga creștinătate.

Totodată, Chiriarhul Oradiei a arătat că Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat, la propunerea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, ca anul 2014 să fie declarat „Anul omagial euharistic (al Sfintei Spovedanii și al Sfintei Împărtășanii)” și „Anul comemorativ al Sfinților Martiri Brâncoveni” în Patriarhia Română, subliniind importanța celor două Sfinte Taine, Spovedania și Împărtășania, pentru viața fiecărui creștin în parte, și necesitatea promovării Sfinților Martiri Brâncoveni ca pilde de viețuire creștină vrednice de urmat, în special de către tinerele generații.

La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Sofronie a făcut alese urări de ani mulți și binecuvântați dreptmăritorilor creștini care poartă numele Sfântului Ierarh Vasile cel Mare și îl au ca ocrotitor, precum și tuturor credincioșilor, cu prilejul intrării în noul an civil 2014.

Comentarii Facebook


Știri recente