Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul la Catedrala din Giula: PS Siluan s-a rugat pentru sufletul Prof. Mihai Cerhati

Episcopul Ungariei a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala din Giula de sărbătoarea Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Ierarhul și Părintele Consilier Teodor Marc, Parohul Catedralei, s-au rugat pentru sufletul profesorului Mihai Cerhati de la Liceul Românesc „Nicolae Bălcescu”.

Preasfințitul Părinte Siluan al Ungariei a vorbit despre cele două pericope evanghelice, a Duminicii și a Sărbătorii Tăierii Capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, care scot în evidență valoarea credinței în vindecarea bolilor, prin puterea dumnezeiască a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, dar și prin rugăciune și post, care sporesc întotdeauna tăria credinței.

La Sfânta Liturghie au fost înălțate rugăciuni de pomenire pentru odihna sufletului lui Mihai Cerhati, profesor și pedagog la Liceul Românesc „Nicolae Bălcescu”, care a plecat la Domnul în 24 august (imagini de la înmormântarea din 26 august – în galeria foto).

Mihai Cerhati a fost Președinte al Autoguvernării de Naționalitate Română din Giula și membru în Adunarea Națională Bisericească a Bisericii Ortodoxe Române.

Între cele mai importante realizări ale sale s-au numărat: înființarea unei echipe de păstrare și promovare a tradițiilor populare românești în cadrul Centrului de Documentare și Informare a Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria, echipă care a funcționat cu elevi de la Liceul Românesc din Giula; fondarea Corului „Pro Musica” din Giula; înființarea primei Asociații Românești din localitatea Bichișceaba.

Catedrala Episcopală din Giula are hramul „Sf. Ier. Nicolae” și a fost construită între anii 1802-1824 în locul unei alte biserici românești. În 1854 i-a fost adăugată și turla. Sfântul locaș este situat foarte aproape de vechea cetate a orașului.

Foto credit: Andrei Mihály Arpad

Comentarii Facebook


Știri recente

Câștigătorii Concursului Național Catehetic „Hristos – Cuvântul Care vindecă” și ai Concursului Național „Icoana Ortodoxă – lumina credinței” au fost premiați | FOTO

În aula Centrului pentru formare continuă „Dumitru Stăniloae” din București, au fost premiați luni, 20 mai 2024, câștigătorii Concursului Național Catehetic „Hristos – Cuvântul Care vindecă” și ai Concursului Național „Icoana Ortodoxă – lumina credinței”.…