Taberele „Vestitorii Bucuriei”, la final

În perioada iunie-august 2013, Centrul de vacanță pentru copii și tineret „Vestitorii Bucuriei” din Statiunea Bălțătești a găzduit peste 270 de copii și tineri care au participat la taberele organizate de Mitropolia Moldovei și Bucovinei sau în pelerinaje și excursii școlare.

Primii sosiți la Bălțătești au fost copiii din Tabere de echitație „Izvoarele Bucuriei”, organizate de Departamentul Tabere Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Aceștia au venit din toate zonele țării bucurându-se de cursurile de echitație efectuate de instructori autorizați dar și de alte activități spirituale și educative specifice vacanțelor de vară. În perioada 15-31 august a avut loc prima ediție a taberelor „Vestitorii Bucuriei”, la care au participat 38 de copii de la Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Alexandru Roșca” din Piatra Neamț și trei copii aflați în plasament în familii din județul Neamț. Pe parcurs, acestora li s-au alăturat 13 copii din Botoșani și Piatra Neamț, majoritatea provenind din familii numeroase și care au participat la o tabără organizată de Departamentul Pro Vita al Arhiepiscopiei Iașilor. Aceste tabere misionar-educaționale s-au desfășurat cu binecuvantarea Înalt Preasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, fiind un prilej de bucurie adus copiilor defavorizați, abandonați de familii sau orfani. Deschiderea oficială a taberelor s-a marcat prin săvârșirea Sfintei Liturghii la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din parohia Săcălușești- Agapia, Protopopiatul Tg. Neamț. Copiii au servit o masă caldă la casa socială a comuniății parohiale după care s-au deplast în stațiunea Bălțătești unde o echipă formată din 12 tineri animatori și coordonatori de ateliere din cadrul Asociației Tinerilor Ortodocși Români din Tg. Neamț și Botoșani i-au așteptat nerăbdători pe micuți.

Pelerinaje la mănăstiri

Primele zile au fost dedicate atelierelor de comunicare, muzică, dans și tir cu arcul. Copiii au avut prilejul de a învăța să facă o felicitare pentru o persoană dragă, au deprins să tragă cu arcul la țintă, au învățat cântece de tabără și au pătruns în tainele dialogului alături de coordonatorul atelierului. În după-amiaza zilelor au fost întreprinse activități sportive, drumeții și înot în piscina din curtea taberei. Tinerii au avut ocazia de a juca meciuri de fotbal, badminton, dar și să realizeze desene pe asfalt, înălțări de zmee, drumeții la izvoarele minerale și la stâna satului. De asemenea, participanții au avut și seri de proiecții cinematografice, de karaoke și dans. Seara de carnaval a fost o reușită deoarece au avut ocazia să intre în rolul personajelor lor favorite și au defilat într-o paradă a costumelor. Concursul de talente le-a dat ocazia să-și expună talentul lor ascuns tuturor celor de față, producându-se astfel o deosebită dispoziție și multă voie bună. Unii copii și-au serbat aici chiar zilele de naștere cu tort și alte surprize frumoase. Programul spiritual al taberei a inclus rugăciunea de dimineață și seară. În cadrul activităților, copiii au mers cu autocarul în pelerinaje la mănăstiri și la obiectivele turistice din zona Neamțului. Ultima zi a fiecărei tabere a fost dedicată activității de tip joc interactiv numită „vânătoarea de comori”, iar seara tot grupul s-a adunat în jurul focului de tabără. La finalul fiecărei serii participanții au primit premii constând în diplome personalizate și cadouri.

„Am întâlnit povești triste de viață în tabără”

Copiii prezenți în tabăra de la Bălțătești ne-au mărturisit bucuria de a participa la activitățile diverse. Lidia 11 ani din Piatra Neamț: „Activitățile mele preferate au fost tirul cu arcul și muzica, unde am cântat și am învățat melodii frumoase. Am simțit că toți oamenii de aici ne iubesc”. Diana, 9 ani, din Piatra Neamț: „Cel mai mult mi-a plăcut piscina, jocurile, excursiile și focul de tabără”. Mihai, 13 ani, din Botoșani: „Îmi pare foarte rău că s-a terminat așa repede. O să îmi lipsească mult echipa de animatori deoarece ne-a învățat să fim uniți și să ne comportăm ca o familie. Îmi doresc mult să venim și la anul la Bălțătești”. „Când am venit în această tabără am crezut că nu voi face față, însă copiii au dovedit contrariu aceasteia, având cu toții un suflet deosebit. Pe parcursul zilelor petrecute împreună am reușit să legăm o prietenie apropiată. Această experiență este o oportunitate de a aduce zâmbetul pe buze unor micuți afectați de sărăcie sau lipsiți de dragostea părintească. Prin intermediul activităților desfășurate nădăjduiesc să le descoperim abilități artistice și să le creăm copiilor amintiri de neuitat”, a mărturisit Adela Simona Panaite, animator al Taberei „Vestitorii Bucuriei”. „Pot să spun ca această activitate mi-a sporit experiența și mi-a îmbunătățit abilitățile sociale. Am înțeles mai bine ce înseamnă relațiile inter-umane și am început să iubesc mai mult copii. Am întâlnit povești triste de viață în tabără care mi-au întărit credința în Bunul Dumnezeu. Copiii au fost foarte receptivi și mi-au demonstrat că au talent. Abia aștept să mai vin și în alte tabere”, s-a exprimat Ciudin Vanda Elena, coordonator de atelier al taberei.

Implicare și dăruire din partea echipei

Pr. George Măriuța, directorul Centrului de tineret „Vestitorii Bucuriei” – Bălțătești, județul Neamț, a menționat că prin activitățile taberelor se urmărește integrarea copiilor care nu au avut șansa să aibă o familie și o copilărie firească. „Știm că cel mai nefericit lucru pentru un copil este ca familia lui să nu-i poată oferi ce-și dorește mai mult, încredere, siguranță și dragoste părintească. Apoi, copiii abandonați de familii sau cei care au deficiențe de intelect riscă să fie izolați și compromiși psiho-social și afectiv. Echipa taberei noastre, formată din tineri liceeni și studenți, s-a implicat cu dăruire împreună cu profesioniștii Centrului Școlar „Alexandru Roșca” organizând multe activități frumoase, distractive dar și educative și integrative pentru ca acești copii să plece de aici mai mulțumiți și mai bogați sufletește. Sperăm ca aceaste tabere tematice structurate pe ateliere educațional – formative să devină pentru noi o preocupare constantă pentru a le oferi și acestor copii bucuria unei vacanțe frumoase și folositoare”, a declarat pr. George Măriuța.

Comentarii Facebook


Știri recente