Tabere pentru copii oferite de Biserică, în Transilvania

În vacanța de vară numeroși copii, o mare parte dintre aceștia cuprinși în programele catehetice derulate de parohii, participă la tabere de creație, catehetice și de relaxare, informează Ziarul Lumina. Copiii au parte de activități artistice, concursuri și drumeții, precum și diverse activități distractive, specifice vârstei. Taberele sunt organizate de Biserică, prin parohii, mănăstiri, protopopiate.

Copii din parohiile sălăjene Hida, Cehu Silvaniei, Zalău, Poarta Sălajului și Jibou au fost în tabăra de catehizare la Mănăstirea Strâmba din Episcopia Sălajului. Cei 55 de copii, cu vârste cuprinse între 6 și 19 ani, alături de părintele Mateiu Călin Andrei și de preoteasa Mateiu Aura au fost întâmpinați de starețul așezământului, arhimandritul Grighentie Oțelea, cu multă căldură sufletească, așa cum au mărturisit copiii în caietele cu impresii din tabără. Încă din prima zi a taberei părintele Grighentie Oțelea a lansat pentru copii mai multe concursuri: frecvența la rugăciune, pictură și desen, toaca, talentul muzical, bucătăria, înotul, cel mai cuminte copil, abilități practice, cea mai curată cameră, cel mai bun sportiv, care i-au încântat pe participanți. De asemenea, pe toată perioada taberei, starețul de la Mănăstirea Strâmba s-a îngrijit ca participanții să primească atât hrana trupească, precum și pe cea sufletească, prin slujbele de dimineață și de seară, la care copiii au luat parte (Utrenie, Acatiste, Sfânta Liturghie și Vecernia).

Copiii au apreciat acest program, așa cum arată și eleva Ioana Pop: „Această tabără m-a ajutat să mă disciplinez pentru că la Mănăstirea Strâmba există un program bine respectat, de rugăciune, educație religioasă, masă și odihnă. Aici fiecare zi este un progres spiritual și bine organizat, fiecare suflet din cadrul mănăstirii participând la slujbă. Seara am participat cu toții la slujba Vecerniei”.

Activități de catehizare

În cadrul taberei, părintele profesor Călin Andrei Mateiu a pregătit pentru copii activități de catehizare. „În prima zi li s-a prezentat copiilor programul săptămânii, după care a avut loc activitatea de intercunoaștere, în care s-au stabilit și câteva reguli de grup de respectat pentru perioada taberei. De asemenea, participanții la tabără au discutat în cadrul orelor de cateheză despre Sfintele Taine ale Spovedaniei și Împărtășaniei și despre Sfinții Martiri Brâncoveni. Punctul central al acestei tabere a constat în faptul că toți participanții la tabără și-au mărturisit păcatele și au primit Trupul și Sângele lui Hristos la Sfânta Liturghie”, a spus pr. Călin Andrei Mateiu.

„Această săptămână nu a fost doar o tabără, a fost un privilegiu de a-mi descărca sufletul de păcate, pentru a-mi găsi liniștea, a mă deconecta de lumea de afară și de probleme cotidiene, dar și o ocazie de a învăța lucruri noi și folositoare, de a lega prietenii și de a cunoaște oameni minunați. Pentru mine Mănăstirea Strâmba este cel mai important loc de pe lume. Aici îmi pun în ordine gândurile, mă simt în siguranță sub ocrotirea Maicii Domnului care veghează neîncetat asupra acestui colț de rai. Nu cred că aș putea descrie în cuvinte sentimentul pe care îl am de fiecare dată când intru pe poarta mănăstirii. Tot ce aș putea spune este că simt o ușurare sufletească, așa, ca și cum aș intra într-o altă lume, una mai bună și fără griji. Maica Domnului ne așteaptă pe toți cu brațele ei ocrotitoare pentru a ne oferi alinare și pace sufletească”, a spus Andreea Șamșodan, una dintre participante.

Activități artistice și sportive

Între activități s-au numărat și ateliere de muzică bisericească, în cadrul cărora elevii au audiat și au învățat melodii cu conținut religios-moral. Cei mai talentați au dat răspunsurile de la strană la slujbele săvârșite. Alții, talentați la desen și pictură, au desenat și pictat scene cu temă religioasă. Toți cei 55 de copii au participat la competițiile și activitățile sportive: fotbal, volei, mingea în tunel, mingea în aer, jocuri tradiționale cu mingea mică derulate sub coordonarea profesorului Dan Aluaș de la Liceul Tehnologic „Liviu Rebreanu”, a preotesei Aura Mateiu și a educatoarei Carmen Cîmpean. Seara, copiii au vizionat filme cu conținut religios-moral, iar într-una din zile Ioana Mihuț și Teodora Dumitraș, cadre medicale, au prezentat modul corect de îngrijire a dinților.

Una din zile a fost dedicată excursiei la Mănăstirea „Sfânta Cruce” din Oradea, apoi copiii s-au întrecut în a se scălda în bazinele Aquapark ale orașului. Teologul Vlad Kozma i-a învățat pe copii să împletească lănțișoare cu cruce pentru gât, iar părintele Acachie a organizat un concurs de toacă. De altfel, toți monahii au contribuit substanțial la bucuria copiilor, care au fost impresionați de aceștia, după cum a menționat pr. Călin Andrei Mateiu. La sfârșitul taberei, într-un cadru festiv, fiecare copil s-a bucurat de premiul obținut, primit personal din partea starețului Grighentie: diplome și cadouri. Tabăra s-a încheiat printr-un program de cântece religioase și patriotice dedicat obștii de la Mănăstirea Strâmba, în semn de mulțumire pentru osteneala lor.

Tabără la Ribița, Hunedoara

În perioada 14-19 iulie, în Parohia Ortodoxă Ribița, Protopopiatul Brad, din Episcopia Devei și Hunedoarei, a avut loc o tabără de creație, aflată în acest an la ediția a IV-a. La această tabără au participat elevi de la școli din localitățile Arad, Călan, Brad, Buceș și Ribița și care au fost îndrumați de parohul Ioan Petru Diniș din Parohia Ribița, de învățătorul Eugen Marinoff și de Monica Dușan.

„Elevii participanți au avut parte de cursuri de pictură, dialoguri duhovnicești, jocuri distractive, drumeții și vizite la atelierele meșterilor populari din zonă. Organizatorii aduc mulțumiri preacuviosului părinte Visarion Neag, starețul Mănăstirii Crișan, gazda acestei tabere”, a precizat pr. Ioan Petru Diniș.

Tabără în Munții Maramureșului

Tabăra de vară „Spre înălțimea credinței în Munții Maramureșului” s-a desfășurat în două serii, la Centrul de informare Paltin – Crasna Vișeului. Ca rod al parteneriatului cu Administrația Parcului Natural Munții Maramureșului, Protopopiatul Ortodox Român Vișeu, prin Asociația Tinerilor Ortodocși din Protopopiatul Vișeu, în strânsă colaborare cu Cercul Pedagogic al profesorilor de religie Vișeu -Borșa -Valea Izei, s-a organizat și s-a desfășurat o tabără de vară pentru elevii care s-au evidențiat la concursurile și olimpiadele școlare cu specific religios, tineri cu vârsta cuprinsă între 12-16 ani la Centru de Cercetare și Informare Paltinu – Crasna Vișeului, după cum a menționat pr. prof. Iuga Dănuț de la Școala Gimnazială „Bogdan Vodă” din Șieu, județul Maramureș.

Astfel, 55 de elevi de pe cuprinsul Protopopiatului Vișeu, însoțiți de preoți, profesori, psihologi și specialiști ai Parcului Natural Munții Maramureșului, au participat la cele două serii ale taberei. Între activități s-au aflat atelierul de pictură pe sticlă de inspirație bizantină, atelierul de literatură (șezătoare literară), atelier de „bel canto”, drumeție montană, convorbiri duhovnicești. Copiii au fost impresionați de experiențele trăite, a remarcat pr. prof. Iuga Dănuț. Astfel, o elevă care a participat la activități în Munții Maramureșului, Alexandra Brici, clasa a VI-a, a arătat că „timpul petrecut în tabără m-a ajutat să redescopăr adevăratele valori și principii, dându-mi sentimente de fericire, relaxare, contemplare cu speranța că mă voi întoarce”.

Comentarii Facebook


Știri recente