Tabere pentru copii la Bodești și Bălțătești

În Parohia Bodești, Protopopiatul Piatra Neamț, a avut loc, timp de cinci zile, „Tabăra din pridvorul satului”, organizată de Sectorul de Misiune, Statistică și Prognoză Pastorală al Arhiepiscopiei Iașilor. Timp de două săptămâni, 40 de copii de la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Al. Roșca” din Piatra Neamț participă la o tabără în Centrul de vacanță pentru copii și tineri „Vestitorii Bucuriei”, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

În perioada 12-16 august 2013, în parohia „Sfântul Nicolae” – Bodești, Protopopiatul Piatra Neamț a fost organizată „Tabăra din pridvorul satului”. La inițiativa preoților din Bodești și cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, 118 copii din comună și din împrejurimi au beneficiat de activitățile coordonate de o echipă de voluntari a Sectorului de Misiune, Statistică și Prognoză Pastorală al Arhiepiscopiei Iașilor, condusă de Cosmin Brânză. Părintele paroh Ioan Burlea și părintele slujitor Adrian Jipa au săvârșit, în cele cinci zile, Sfânta Liturghie. După cum ne-a relatat pr. Ștefan Zaharia, coordonatorul activităților cu tineretul în Protopopiatul Piatra Neamț, la slujba Privegherii și a Prohodului Maicii Domnului cei doi preoți au fost înconjurați de toți cei implicați în această tabără, mulți dintre copii primind joi, 15 august, Sfânta Împărtășanie, în cadrul Sfintei Liturghii. „Am avut diverse ateliere de creație, de sport, muzică sau de comunicare, spectacole, drumeții, precum și un foc de tabără, în ultima seară. Prin această tabără am dorit să oferim tinerilor trăiri și amintiri plăcute, care să îi apropie mai mult de comunitatea eclezială”, a spus Cosmin Brânză. Părintele paroh Ioan Burlea ne-a mărturisit că, pentru majoritatea participanților, „Tabăra din pridvorul satului” a fost prima experiență de acest gen. „Mulțumesc Înalt Preasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, pentru binecuvântarea de a avea în mijlocul nostru echipa de voluntari de la Departamentul de tabere al Arhiepiscopiei Iașilor, oficialităților locale și tuturor susținătorilor noștri”, s-a exprimat pr. paroh Ioan Burlea. Tabăra de la Bodești s-a derulat prin colaborarea dintre Biserică și Școală. Prof. Niculina Pușcașu, directorul Școlii Gimnaziale Bodești, a menționat că organizarea deosebită a dus la reușita acestei tabere: „Dorim să prelungim această activitate și în următorii ani. În timp, ne-am propus ca ea să devină permanentă pentru cei peste 400 de copii înscriși în activitatea educațională în școală”.

„Mi-am făcut foarte mulți prieteni noi”

În tabăra de la Bodești au mai fost prezenți șase din cei opt copii dintr-o familie din Bodești, înscrisă în Programul Familia „Sfântul Stelian” al Departamentului Pro Vita din cadrul Sectorului de Misiune, Statistică și Prognoză Pastorală al Arhiepiscopiei Iașilor. Proiectul „Tabăra din pridvorul satului” a început în vara anului 2012, prin organizarea de tabere pentru copiii din patru parohii sărace ale Arhiepiscopiei Iașilor și a continuat în vara anului 2013 (iulie și august), în alte opt parohii, în Protopopiatul Piatra Neamț, beneficiare fiind parohiile din Cut și Bodești.

Bianca, 12 ani: „E frumos acum, la finalul taberei, dar îmi pare rău că plecăm”. Eliza, 12 ani, Germania: „Mi-am făcut foarte mulți prieteni noi și a fost foarte frumos”. Alex, 17 ani: „De obicei mă plictisesc în vacanță, dar acum a fost excelent. Am încercat să îi ajut pe colegi și simt că ceva s-a schimbat în viața mea”. Ana-Maria, 9 ani: „A fost foarte frumos. Am învățat cum să folosesc busola și despre unele lucruri sufletești”.

Copiii cu nevoi speciale, oaspeți ai parohiei Săcălușești

Pe 15 august, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, parohia Săcălușești – Agapia, Protopopiatul Tg. Neamț, și-a serbat hramul. Cu această ocazie, comunitatea parohială s-a bucurat de prezența a 40 de copii de la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Al. Roșca” din Piatra Neamț. Aceștia au participat, alături de copiii din sat, la Sfânta Liturghie, iar la final, majoritatea s-au împărtășit cu Sfintele Taine. Credincioșii din parohie le-au oferit, cu multă dragoste, copiilor o agapă creștinească. După această activitate, copiii s-au deplasat spre Stațiunea Bălțătești, unde participă, timp de două săptămâni, la o tabără creștină, organizată în parteneriat cu Centrul de vacanță pentru copii și tineri „Vestitorii Bucuriei” al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, din Bălțătești, și Asociația Tinerilor Ortodocși Români – filiala Tg. Neamț. „Trebuie să folosim orice ocazie pentru a le împărtăși acestor copii, aflați în situațiile nefericite de izolare socială și abandon familial, un semn de bunătate creștinească și afectivitate omenească. Biserica, prin parohiile care desfășoară activități misionare, împreună cu Școala pentru Educație Incluzivă, dorește să-i ajute pe acești copii, pentru a-i așeza pe un făgaș corect și pentru a-i integra în societate, insuflându-le, pe de o parte, siguranță și încredere în oameni, iar pe de altă parte, arătându-le scopul sfânt al vieții creștinului”, a subliniat pr. George Măriuța, directorul Centrului de tineret „Vestitorii Bucuriei” – Bălțătești.

Comentarii Facebook


Știri recente