Tabere de vară pentru tineri în Arhiepiscopia Alba Iuliei

O nouă tabără pentru tineri, organizată de centrul de Misiune și Tineret al Arhiepiscopiei Alba Iuliei, și-a deschis porțile la Cetea, județul Alba. De asemenea, între 17-23 august, Centrul Județean pentru Cultură Tradițională și Educație Artistică Mureș (CJCTEA) a organizat la Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Sighișoara o tabără de pictură de icoane, informează Ziarul Lumina, Ediția de Transilvania.

O nouă tabără pentru tineri, organizată de Centrul de Misiune și Tineret al Arhiepiscopiei de Alba Iulia, și-a deschis porțile pe 19 august la Cetea, județul Alba. În această tabără participă 18 tineri, însoțiți de doi socio-animatori și părintele Ionuț Velcherean. În această vară, Arhiepiscopia Alba Iuliei organizează, începând cu 1 iulie, 17 tabere la care participă aproximativ 500 de tineri cu vârste cuprinse între 12-18 ani. Taberele au loc la Centrele de agrement de la Poiana Vadului și Sovata, mănăstirile Rimetea și Lupșa, precum și la Centrele de Tineret de la Cetea și Sărmașu, ideale pentru a crea o atmosferă plăcută și relaxantă.

Programul taberelor oferă tinerilor din parohii o modalitate plăcută și eficientă de petrecere a vacanței de vară, incluzând rugăciunea de dimineață și de seară, ateliere de discuții pe diferite teme de interes pentru tineri, o serie de 10 concursuri și întreceri cu numele „Olimpiada Sfințeniei”, jocuri de tabără, de auto-cunoaștere, de comunicare, de team-building, seri speciale (teatru improvizat, film, muzică, poezie, lectură din Sfânta Scriptură, obiceiuri și tradiții locale), drumeții și foc de tabără.

În taberele organizate de Arhiepiscopia Ortodoxă Alba Iulia, tinerii se află într-un mediu de siguranță, fiind însoțiți de preoți și de socio-animatori de tineret. Ei au posibilitatea de a descoperi natura, jocul, muntele, rugăciunea, respectul, comunicarea liberă și pe ei înșiși, într-o atmosferă curată și sinceră. Petrecând prea mult timp în fața televizorului sau a calculatorului, tinerii se pierd în mediul virtual și fug de realitate, uitând să se comporte potrivit vârstei și înstrăinându-se de familie și de Dumnezeu.

Activitățile extrașcolare sunt menite să ofere tinerilor posibilități de dezvoltare personală în cadrul unor contexte, provocări și evenimente noi, care le mijlocesc tinerilor posibilitatea de a se mișca și exprima liber, de a face lucruri care le plac, specifice vârstei, de a-și dezvolta diferite abilități, de a comunica cu alți tineri, de a descoperi și valorifica atât latura artistică și motricitatea, cât și exprimarea emoțiilor sau raportul dintre corp și suflet.

A VII-a ediție a taberei de icoane „Icoana contemporană din Ardeal”

În perioada 17-23 august, Centrul Județean pentru Cultură Tradițională și Educație Artistică Mureș (CJCTEA) a organizat la Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din SIGHIȘOARA, cea de-a VII-a ediție a taberei de icoane „Icoana contemporană din Ardeal”. În acest an au participat la tabără artiști plastici iconari din județul Mureș și din județele limitrofe, precum și elevi ai Școlilor Populare de Arte și persoane cu preocupări artistice care doresc să se inițieze în tehnica iconografică.

Tema acestei ediții a fost „Iisus Hristos, imagine și rugăciune a universalității creștine”. Scopul taberei este cel al perfecționării și afirmării artiștilor creatori iconari, de asemenea, inițierea persoanelor cu sensibilitate și preocupări artistice, în tehnica iconografică, într-un cadru monahal. Creându-se un cadru de instruire colectivă, tabăra va permite descoperirea de noi talente, îmbogățindu-se astfel patrimonial uman cultural, precum și realizarea unui schimb benefic de experiență în domeniul tehnicii iconografice, interacțiunea iconarului cu viața monahală precum și cu obiceiurile religioase privind cultul icoanelor și trăirea duhovnicească prin actul de creație și rugăciune, participarea la slujbele religioase oficiate în incinta mănăstirii. Prin aceasta se dorește promovarea artei iconografice tradiționale moștenite, creând astfel o continuitate a vechilor centre iconografice din Ardeal, atât de renumite în țară și peste hotare. Tabăra de creație se va finaliza cu o expoziție itinerantă, conform directoarei Monica Mihaela Dohotariu și a coordonatorului de proiect, Călin Bogătean.

Comentarii Facebook


Știri recente