Tabere de tineret la Mănăstirea Mărcuș

Asociația de Binefacere „Sfânta Iustina” din cadrul Mănăstirii Mărcuș, județul Covasna, organizează și în vara aceasta 7 tabere, pentru copii și tineri cu vârste cuprinse între 9 și 18 ani. Programul taberelor, se desfășoară pe durata a șase zile, de luni până sâmbătă, cuprinzând diverse activități recreative, informează Ziarul Lumina, Ediția de Transilvania.

Între activitățile din cadrul taberei, se numără atelierele de discuții pe diverse teme, jocuri de comunicare, de dezvoltare personală, activități de team-building, activități de autocunoaștere, teatru improvizat, film tematic, rugăciunea de dimineața și seară, drumeții pe trasee montane și o serie de concursuri sportive, de cultură generală, de abilități practice și de îndemânare. Tabăra cuprinde și un program duhovnicesc. La cerere, organizatorii pot facilita tabere tematice pentru grupuri organizate pe teme ca: dezvoltare personală, managementul voluntarilor, managementul proiectelor, team-building, ș.a. Înscrierile se fac până pe 25 mai 2014.

Mănăstirea Mărcuș

Mănăstire Mărcuș este un așezământ ce găzduiește călugărițe, cu viață de obște și are hramul „Duminica Sfinților Români” (a doua Duminică după Rusalii) și „Acoperământul Maicii Domnului”, pe 1 octombrie. Este situată în satul Mărcuș, Comuna Dobârlău, la 27 kilometri N/E de Brașov, la 20 kilometri N/V de Întorsura Buzăului, la 22 kilometri de municipiul Sfântu Gheorghe și la 41 kilometri de stațiunea balneoclimaterică Covasna. Mănăstirea este situată prin pădurile dese ale Clăbucetelor Întorsurii, în munții Carpaților de Curbură, pe o colină deasupra satului Mărcuș fiind vizibilă din Drumul Național 11 Brașov-Bacău, în dreptul localității Ozun.

Ctitorie a stareței Serafima Comșa (construcție începută din 1991), mănăstirea este situată pe un loc sfânt, care de secole adăpostește, succesiv, așezăminte monahale ridicate și apoi distruse. În anul 1950, Suzana Comșa a ridicat, de una singura, o mănăstire întreagă, Biserica, câteva chilii și un mic paraclis, care au fost distruse de comuniști în anul 1973.

Părintele Arsenie Boca spunea despre acest loc: „măi, voi nu aveți idee ce loc este ăsta! Ăsta e un loc sfânt. Vor cânta îngerii din cer aici, căci e sfințenie mare! Suzana, tu vei face mănăstire acolo, dar nu va ține mult. Nu voi mai fi eu atuncea și nu vei mai trăi nici tu, când cineva din neamul tău o va ridica iarăși și va dăinui”. A urmat să ridice mănăstirea maica Serafima, nepoata Suzanei Comșa.

Orfelinatul de la Mărcuș

Complexul monahal adăpostește în prezent și un orfelinat, așezământ al micilor orfane, numit Asociația de Binefacere „Sfânta Iustina”, înființată în cadrul Mănăstirii Mărcuș în scopul adăpostirii fetițelor orfane sau abandonate de părinții lor în maternitate. Casa familială a început a fi construită din anul 2001 de către stareța Serafima, care este și președinta Asociației de Binefacere „Sfânta Iustina”.

Este prima casă familială din România înălțată pe lângă o mănăstire de maici ortodoxe, care își propune să adăpostească copii nou-născuți. În acest fel, se preiau micuțele orfane de la frageda vârstă a sfântului botez creștinesc și se asigură în continuare condiții optime de creștere și educație după toate principiile psihopedagogice, dar și duhovnicești, într-un climat moral sănătos, care să le ferească de urmările nefaste ale abandonului familial și ale influențelor tuturor factorilor nocivi ai societății noastre moderne.

Comentarii Facebook


Știri recente

Factbox: Ortodoxia românească în Canada

De Ziua Canadei (1 iulie), prezentăm principalele date despre prezența ortodocșilor români în această țară. Peste o cincime din populația Canadei este sosită în această țară prin imigrație. La recensământul din 2016, aproape un sfert…