Tabără pentru studenții români din Spania și Italia

O tabără de cultură și civilizație românească dedicată studenților români stabiliți sau născuți pe teritoriul Spaniei și al Italiei are loc în această săptămână, anunță Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” (IEH) pentru românii de pretutindeni, informează Ziarul Lumina.

Proiectul, derulat în parteneriat cu Federația Asociațiilor de Români din Europa (FADERE) și cu Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei și Portugaliei, își propune promovarea interdisciplinarității, prin identificarea de arhetipuri culturale și fundamentarea cunoștințelor participanților despre valorile istorice și spirituale românești, în ideea cultivării respectului față de acestea și a asumării lor în viața personală.

Organizată pentru 28 de studenți români din Spania și Italia, la centrul IEH de la Crevedia și la sediul Institutului din București, tabăra de cultură și civilizație românească constă în acțiuni menite să contribuie la formarea unei imagini reale despre actualitatea socioculturală românească, dar și la îmbunătățirea cunoștințelor în domenii diverse: istorie, geografie, cultură și civilizație.

Studenții vor face vizite la unele dintre cele mai importante obiective turistice din Capitală: Muzeul Țăranului Român, Muzeul Național de Istorie a României, Casa memorială „Liviu și Fanny Rebreanu” și Casa Memorială „Ion Minulescu – Claudia Millian” (Muzeul Național al Literaturii Române), Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” și Biblioteca Națională a României. De asemenea, participanții se vor întâlni cu oficialități din Senatul României și din Ministerul Afacerilor Externe. „Tabăra de cultură și civilizație românească” pentru studenții români din Spania și Italia aduce în atenție caracterul contemporan și universal al creațiilor literare și al operelor dramatice prin ineditele cursuri și ateliere de teatru „Mari regizori, mari actori” și „Să cunoaștem și să îmbunătățim limbajul trupului” (dicție, arta recitării, mimică, noțiuni despre gest și ținută, introducere în structura operei literare clasice), precizează sursa citată. În același timp, proiectul încearcă să le disciplineze tinerilor voința, energia, perseverența, astfel încât să poată răspunde provocărilor lumii de astăzi prin cursuri de limba și literatura română, cursuri și ateliere de teatru românesc, cusuri de geografia românilor, etnografie și elemente de folclor etc.

Centrul IEH de la Crevedia a mai găzduit în luna iunie a acestui an „Tabăra de istorie și civilizație românească” pentru etnicii români din Republica Moldova, studenți ai Facultății de Istorie și Filosofie – Universitatea de Stat din Moldova, luna iulie fiindu-le rezervată tinerilor etnici români din Ucraina (Transcarpatia și Cernăuți) și Croația (comunitatea de români băieși).

Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni (IEH) este organizat și funcționează ca instituție publică de interes național, cu personalitate juridică proprie, în subordinea Ministerului Afacerilor Externe și în coordonarea ministrului delegat pentru românii de pretutindeni.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…