Tabără pentru copiii și tinerii români din Occident

Copii și tineri din familiile de români stabilite în țările occidentale participă și anul acesta la Tabăra internațională de tradiție și spiritualitate ortodoxă, organizată de Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale și Meridionale. Proiectul oferă copiilor și tinerilor din diaspora posibilitatea de a intra în contact cu tradițiile și identitatea culturală, lingvistică și religioasă a părinților lor și să trăiască, timp de două săptămâni, în țara de origine, informează Ziarul Lumina.

Pentru al optulea an consecutiv, Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale și Meridionale, prin Centrul de Coordonare Pedagogică, organizează, la inițiativa Înaltpreasfințitului Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale și Meridionale, și cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Tabăra internațională de tradiție și spiritualitate ortodoxă. Anul acesta, copiii și tinerii au fost repartizați pentru participarea la tabere în trei locații din România: la Nemțișor (județul Neamț) și Mănăstirea Caraiman (județul Prahova), încheiate recent, și la Mănăstirea Tismana (județul Gorj), unde activitățile vor debuta mâine, 10 august. Până pe 19 august, 55 de copii, cu vârste între 7 și 12 ani, vor participa la activități sub coordonarea părintelui Iulian Nistea, de la Catedrala mitropolitană „Sfinții Arhangheli Mihail, Gavriil și Rafail” din Paris. Tabăra oferă copiilor posibilitatea să desfășoare activități într-un spectru foarte larg. Sunt propuse diverse ateliere: atelier de icoane, atelier de linogravură, atelier de teatru, atelier de dans, de muzică, atelier de limba română etc. De asemenea, copiii vor descoperi frumusețile naturii prin vizitarea peșterilor și a împrejurimilor, vor dobândi cunoștințe despre tradițiile românești și despre credința strămoșească, prin intermediul catehezelor, al excursiilor și drumețiilor.

Tabăra de la Mănăstirea „Înălțarea Sfintei Cruci” – Caraiman, organizată în perioada 25 iulie – 5 august, a fost destinată copiilor și adolescenților cu vârste cuprinse între 8 și 17 ani. „Fiindcă sunt foarte mulți copii care se nasc în Occident – în mitropolie avem anual peste 20.000 de botezuri -, avem o obligație pastorală și părintească față de aceștia. Părinții lor, lucrând de dimineața până seara, nu se pot ocupa așa cum ar dori de ei. Copiii vin din Franța, Italia, Spania, Portugalia, Anglia, Irlanda. Avem și doi copii din afara mitropoliei: unul din Germania și unul din America. Este o datorie a noastră, a păstorilor din Occident, ca să îi aducem la rădăcini, să-i aducem la vatră, pentru a cunoaște spiritualitatea ortodoxă, să rămână cu ea și să devină lumină, pe care să o ducă mai departe în Occident, acolo unde ei trăiesc”, a spus Preasfințitul Timotei, Episcopul ortodox român al Spaniei și Portugaliei. Pe parcursul celor 12 zile, 142 de copii au participat la activitățile prevăzute în programul taberei, sub coordonarea părintelui Mircea Filip, de la Parohia „Sfinții Trei Ierarhi” – Romainville, din Paris. Duminică, 4 august, în penultima zi a taberei, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a binecuvântat pe cei 142 de copii, oferindu-le revista „Chemarea Credinței”, publicația Patriarhiei Române pentru copii și părinți, și câte o iconiță cu chipul Maicii Domnului.

Tabăra care a fost organizată la Nemțișor, în vecinătatea Mănăstirii Neamț, în perioada 22-31 iulie, a fost dedicată tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 23 de ani și s-a desfășurat sub îndrumarea pr. Iulian Nistea. În mijlocul tinerilor s-a aflat pentru câteva zile maica Siluana Vlad, coordonatoarea Centrului de formare și consiliere „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Iași. În perioada 25-28 iulie, participanții s-au alăturat Adunării Tinerilor Creștin Ortodocși din Mitropolia Moldovei și Bucovinei.

Comentarii Facebook


Știri recente