Tabăra pentru copii – „Bucuria de a fi creștin” – în Eparhia Oradiei

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, în perioada 13 -16 iulie 2014, în Eparhia Oradiei s-a desfășurat cea de-a doua ediție a taberei de creație religioasă intitulată generic „Bucuria de a fi creștin”.

Sub coordonarea Părintelui Simion Goga – inspector de cateheză al Episcopiei Oradiei, a Părintelui Eugen Hercuț, preot paroh la Parohia Hidișelul de Sus I și a doamnei profesoare Anca Călinescu, profesor de religie la Școala Hidișelu de Sus, tabăra s-a desfășurat în satul de vacanță Pădurea Neagră, în perioada 13-16 iulie și a reunit 40 de elevi din cadrul priectului „Hristos împărtășit copiilor„, selectați în funcție de rezultatele deosebite la învățătură și purtare și de situația socială și economică a familiilor din care provin copiii.

Scopul acestei tabere a fost acela de a le oferi copiilor și tinerilor o alternativă creștină, viabilă și educativă, de petrecere a timpului liber. Copiii implicați în proiect au petrecut zile extrem de frumoase, bucurându-se de frumusețile naturii, de binecuvântarea slujbelor religioase, de binefacerile drumețiilor sau ale activităților sportive.

„O componentă importantă a taberei a fost reprezentată de cursurile de pictură la care toți copiii au participat, la sfârșitul perioadei de tabără fiecare participant reușind să finalizeze cel puțin o icoană, ce reprezintă sărbătorile verii, precum Sfinții Apostoli Petru și Pavel, Sfântul Prooroc Ilie Testviteanul și Adormirea Maicii Domnului. Totodată, elevii au învățat și despre simbolistica icoanei, înțelegând mai bine importanța cinstirii acesteia în viața creștinului de toate vârstele. Pornind de la citatul: „Icoana este Biblia neștiutorilor de carte”, s-a desfășurat o masă rotundă unde copiii au avut ocazia să relateze privind imagini, cateva dintre pildele Mântuitorului reprezentate de pictori celebri. În acest demers elevii au fost sprijiniți de către doamna profesor Călinescu Anca, care a participat cu multă dăruire la această tabără. Pe de altă parte, copiii au participat în mod activ la Sfânta Liturghie, îmbogățindu-se spiritual din frumusețea cultului divin ortodox, precum și la cateheze și filme creștine care au avut teme variate, menite să conștientizeze în sufletul copiilor iubirea de aproape, iubirea iertătoare a lui Dumnezeu față de toți oamenii, prețul prieteniei, al credinței, al nădejdii. Pornind de la convingerea că un suflet curat are nevoie de un trup sănătos, din programul taberei n-au lipsit drumețiile, copiii bucurându-se împreună de frumusețea și perfecțiunea naturii, dăruită oamenilor de iubirea lui Dumnezeu Creatorul. Preotii însoțitori, care și-au luat calitatea de ghizi, au arătat latura spirituală a acestor călătorii, subliniind că drumul greu și anevoios, pe munte, se aseamănă cu calea spre mântuire, la fiecare pas Dumnezeu trimițându-ne ajutorul Său, pentru a putea atinge scopul vieții creștine, viața cea veșnică în Împărăția lui Dumnezeu. Ținta finală a călătoriei pe munte a fost Schitul de la Poiana Florilor, unde atmosfera a fost umplută de vocile copiilor care au înălțat rugaciuni și cântări lui Dumnezeu. Generozitatea gazdelor taberei, implicarea preoților și a profesorilor coordonatori, a contribuit din plin la reușita proiectului. Copiii s-au simțit foarte bine, au legat prietenii, și-au descoperit și dezvoltat aptitudini, au conștientizat că timpul liber poate fi petrecut frumos și echilibrat, plăcut și eficient, într-o manieră cu adevărat folositoare și ziditoare”, a precizat Pr. Simion Goga, inspector pentru cateheză parohială.

Tot în acest an, în luna august, va o urma o nouă serie a acestei tabere, de care se vor bucura alți copii din grupele de cateheză ale parohiilor din Episcopia Oradiei.

Comentarii Facebook


Știri recente