Tabără internațională de vară la Miclăușeni

Sâmbătă, 20 iulie 2013, în Castelul Sturdza al Centrului Social-Cultural „Sfântul Ilie”din Miclăușeni, a avut loc prima întâlnire dintre participanții și organizatorii taberei de vară „Encountering the Other – Community building and ecumenical leadership training in Central and Eastern Europe”, informează „Ziarul Lumina”.

Organizată de World Student Christian Federation (WSCF) Europe, cu binecuvântarea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, la tabără participă un grup de 30 de studenți creștini din centrul și estul Europei, care își vor perfecționa cunoștințele de limbă engleză și vor dezbate subiecte privind excluziunea socială, xenofobia, minoritățile religioase și etnice, crearea unui spațiu multicultural, implicarea tinerilor creștini în dialogul ecumenic și mărturisirea credinței creștine prin acceptarea diversității.

Tabăra internațională de vară de la Miclăușeni este organizată de WSCF Europe, parte a federației globale Student Christian Movements, iar la ea participă tineri din țări ca Polonia, Ucraina, Lituania, Belarus, Moldova, Bulgaria, Georgia, Armenia și România. La prima întâlnire, ce a avut loc sâmbătă în Castelul Sturdza, organizatorii le-au prezentat în linii mari participanților scopul și obiectivele proiectului, cât și programul propus, după care fiecare dintre cei prezenți s-a prezentat în câteva cuvinte. La deschiderea taberei a fost prezent și arhim. Hrisostom Rădășanu, consilierul educațional al Arhiepiscopiei Iașilor, care a transmis un cuvânt de bun venit invitaților, asigurându-i de tot sprijinul pe parcursul celor 10 zile pe care le vor petrece la Miclăușeni.

Ce urmăresc organizatorii prin această tabără

Arhim. Hrisostom Rădășanu, consilierul educațional al Arhiepiscopiei Iașilor: „Arhiepiscopia Iașilor, prin intermediul Sectorului Învățământ, s-a implicat în organizarea acestei tabere internaționale, în primul rând prin recomandarea locației, castelul și parcul de la Miclăușeni fiind un loc minunat, situat chiar în inima Moldovei, și având o istorie foarte frumoasă. De asemenea, am acordat sprijinul logistic organizării acestui eveniment, care a presupus aducerea împreună a acestor tineri din răsăritul Europei, rezolvând toate chestiunile legate de invitații, de transport etc. Bineînțeles, mai înainte de toate, am avut binecuvântarea Înalt Preasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, care ne-a ajutat practic să stabilim această întâlnire, al cărei scop este de a aduce împreună tineri din diferite spații ale Europei de Est, pentru a învăța o limbă străină și să experimenteze bucuria regăsirii unor principii, viziuni și valori creștine comune”.

Lucian Cârlan, coordonatorul taberei de vară: „Tema proiectului din acest an este una de foarte mare actualitate și dorește să aducă în atenția participanților faptul că în societățile din centrul și estul Europei, care de fapt reprezintă și targetul proiectului nostru, există anumite probleme sociale care trebuie discutate. În acest sens, participanții, care provin din aceste țări, majoritatea ortodocși, dar și catolici și protestanți, timp de 10 zile, vor discuta despre felul de a ne întâlni cu celălalt, felul în care putem intra în dialog cu cel de lângă noi și de a-l descoperi, prin cultura și tradițiile lui. Tabăra va cuprinde o serie de traininguri care vor fi facilitate de participanți și traineri din vestul Europei, iar în același timp va include și un training de limba engleză, în care cei prezenți vor avea posibilitatea să-și dezvolte cunoștințele de vorbire în această limbă. Nu în ultimul rând, ne dorim ca pe parcursul acestei tabere de vară să organizăm un proiect social, în care beneficiarii să fie comunitatea care ne găzduiește. Astfel, vom urmări să ecologizăm parcul din preajma Castelului Miclăușeni și, în același timp, să încercăm să dăm o nouă imagine, mai actuală și mai atractivă, acestui spațiu cultural și istoric de o mare importanță. Nădăjduim că va fi o tabără plină de evenimente reușite, ca la final participanții să se întoarcă în țările de origine cu o experiență de neuitat și cu dorința de a se reîntoarce în spațiul nostru ortodox cât mai curând”.

Hans Hommens, secretar regional WSCF Europe: „Acest proiect este pentru tabăra de vară a WSCF Europe și este o întâlnire a 30 de tineri creștini din Europa Centrală și de Est. Vrem să îi aducem pe toți participanții împreună în spiritul comunității și a unității ecumenice, creând noi perspective despre ceea ce înseamnă a fi creștin astăzi și a trăi ca și creștin în societate, încercând să formăm o comunitate creștină ce depășește granițele naționale și culturale. Această întâlnire este o foarte bună oportunitate pentru noi să facem conexiuni cu tineri creștini din diferite țări din Europa Centrală și de Est, pentru a învăța și a fi inspirați de viziunile, de speranțele și visurile lor. Suntem foarte recunoscători Bisericii Ortodoxe Române pentru găzduirea noastră aici și pentru ajutorul primit și sperăm ca idealurile pentru mișcarea ecumenică și entuziasmul acestor tineri creștini să formeze împreună spiritul unității”.

Comentarii Facebook


Știri recente