Tabăra internațională de creație „Dunărea și Dobrogea creștină”

Mănăstirea Dervent din județul Constanța, cu binecuvântarea IPS Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, organizează în perioada 7-18 iulie, în incinta complexului monahal Dervent, cea de-a IX-a ediție a Taberei internaționale de creație „Dunărea și Dobrogea creștină”, informează Ziarul Lumina. Proiectul cultural-artistic reunește 12 artiști plastici din țară și din străinătate.

Acest proiect cultural, inițiat de mănăstirea constănțeană Dervent, are rolul de a reuni artiști din diferite țări pentru a descoperi și a recompune prin creațiile lor frumusețea peisajelor dobrogene, pentru a rămâne mărturie peste veacuri și pentru a îmbogăți patrimoniul cultural al Mănăstirii Dervent. „Proiectul, ce a luat ființă și se desfășoară în fiecare an la Mănăstirea Dervent, aduce către sine, într-o mare liniște și armonie, creatori diferiți ca exprimare pe care îi unește însă speranța reîntoarcerii într-o lume unde faptele și obiectele își confirmă ordinea și mesajul sacralității lor, deoarece, o dată ieșiți din cotidianul național și familiar, se confruntă cu efectul investigării propriei persoane, demers nu întotdeauna confortabil pentru cel care îl întreprinde. Situația semnalată și ambianța în care se petrece facilitează această cale a reîntâlnirii cu extrem de multele noastre sentimente pierdute pe drumul demolărilor, fragmentărilor și distrugerilor. Ceea ce se petrece în cadrul acestui sejur creator acum, după toți anii lui de existență, înțelegem că a devenit un subiect de meditație pentru artiștii invitați, multinaționali ca prezență. Dialogul susținut face deseori trimitere către formele alienate ale culturii europene și transatlantice ce evoluează într-un continuum numit spațiu postmodernist, pentru care strategia de șoc, cum a fost caracterizată, pare să fi devenit rațiune dominantă. Există o frământare reală în raționamentul și creația artiștilor sosiți aici din ambianța unor medii multiculturale din start, sau devenite între timp, pentru care căutarea identității a devenit sensul demersului creator. Universul special al Mănăstirii Dervent, unde coexistă întâmplări și legende, istorii miraculoase, dar și adevăruri oferite în baza activității arheologice, aceste vechi tradiții ale locului care au înflorit deseori și s-au deschis către cei interesați, indiferent de structura și mentalitatea vremurilor, are capacitatea de a transmite întrebări fundamentale cărora le căutam răspunsul”, a precizat criticul de artă Alice Dinculescu.

La tabăra internațională de creație de la Mănăstirea Dervent participă 12 artiști plastici din România, Bulgaria, Spania, Turcia și Egipt. Coordonatorii proiectului sunt arhim. Andrei Tudor, starețul Mănăstirii Dervent, Alice Dinculescu, critic de artă, și monahul Efrem, viețuitor în obștea Mănăstirii Dervent.

Comentarii Facebook


Știri recente