Tabără în Munții Dolomiți, Italia. La activitate au participat 113 copii din Protopopiatul Triveneto I

Parohiile Veneția 1, San Dona di Piave, Dolo și Monfalcone, din Protopopiatul Triveneto I, Italia, au organizat o tabără în perioada 08-15 iulie  2017. Evenimentul a avut loc la Auronzo di Cadore, în Munții Dolomiți.

Pe lângă cei 70 de copii din parohia Venezia 1, la tabără au participat 30 de copii de la San Dona, 7 copii de la Dolo si 6 copii de la Monfalcone, notează site-ul oficial al Episcopiei Italiei.

Copiii au fost îndrumați pe tot parcursul evenimentului de părintele protopop Avram Matei, directorul taberei, împreună cu preoții Florin Chereches și Victor Budeanu, precum și de doamnele preotese Mioara Matei, Ana Chereches și Marcela Budeanu, care au fost prezenți permanent în mijlocul copiilor.

Au fost invitați în tabără mai mulți profesori: Mihai Curcan, profesor de muzica, Petru Dinjos, profesor de muzica intrumentală, Cristina Colța, profesor de Limba și Literatura Română, și învățătoarea Alina Vass. Aceștia au susținut diverse lecții și programe în mijlocul copiilor.

Programul taberei a îmbinat partea duhovnicească: rugăciunea de seară și dimineață și mici cateheze susținute de preoții prezenți, în biserica de lemn a taberei, cu cea legată de tradițiile și istoria românilor.

Cei prezenți au participat la diferite activităţi pe ateliere. În cadrul  atelierului de creaţie copiii au descoperit tehnica picturii pe sticlă, pe care au aplicat-o cu multă măiestrie.

La atelierul de cultură românească, Cristina Colța le-a descoperit copiiilor frumusețea limbii române în poeziile și proza românească. Tot aici, copiii au învățat noțiuni de geografie și istorie a României și a Moldovei, studiind regiunile componente, formele de relief, flora și fauna.

Petru Dinjos, originar din Basarabia, profesor de muzică populară instrumentală, i-a introdus pe copiii în muzica intrumentală românească. Dânsul a prezentat o suită de melodii populare, intrepretate la diverse intrumente folosite în folclorul tradițional: fluierul, cavalul, tilinca, fluierul dublu, numit geamanul,  precum și instrumente mai noi ca: ocarina si saxofonul.

Gimnastica de dimineață, activitățile recreative și jocurile sportive, au creat în tabără o atmosferă de voie bună și seninătate, acestea fiind organizate de grupul de tineri care au participat la tabără ca voluntari.

La muzică și dans popular, tinerii voluntari le-au prezentat copiilor diversele dansuri populare românești. De asemenea, copiii îmbrăcați în costume populare au prezentat un spectacol.

În timpul drumeţiilor zilnice, Mioara Matei le-a prezentat copiilor speciile de plante specifice zonei Dolomiților, unele dintre ele fiind ocrotite prin lege, iar în mijlocul pădurii Somadida, a fost vizitat Muzeul Naturalistic.

Participanții au luat parte la urcușul cu jeep-urile și apoi pe jos încă câțiva kilometri până la Muzeul de Război de pe vârful Monte Piana. De asemenea, copii au mai vizitat lacul Misurina și la Tre Cime di Lavaredo.

În ultima seară a avut loc acordarea premiilor pe diversele secțiuni, fiecare copil primind premii de apreciere, juriul fiind format din ceilalți copii din tabără. Astfel, ei au trebuit să își premieze colegii, pentru o calitate pe care au descoperit-o la aceștia pe parcursul permanenței în tabără.

Comentarii Facebook


Știri recente