Tabăra de sculptură de la Teliu, la a III-a ediție

Unică în Arhiepiscopia Sibiului, prin tematică, activități și organizare, tabăra „Tradiții vechi în spirit nou” de la Teliu, județul Brașov, a ajuns în acest an la a III-a ediție. Ca și la edițiile precedente, 50 de tineri din mai multe județe vor desluși tainele sculpturii tradiționale religioase și vor avea parte de experiențe unice, de care își vor aduce aminte tot restul vieții, informează „Ziarul Lumina”.

Tabăra de sculptură de la Teliu are loc în perioada 9-13 iulie, prin implicarea directă a Parohiei Teliu-Vale și a parohului Costin Butnar. Participanții sosesc într-un loc ocrotit de munți și păduri, cu peisaje de vis, aer curat și liniștea unei așezări binecuvântate de Dumnezeu.

Cei 50 de tineri participanți provin din regiunea Centru a țării, adică din județele Brașov, Sibiu, Covasna și Harghita, în special din mediul rural. Dorința parohiei organizatoare a fost încă de la început ca tinerii să cunoască mai bine obiceiurile populare românești și învățătura de credință ortodoxă, într-o zonă multiculturală și multietnică. Partenerii Parohiei Teliu-Vale în acest proiect sunt Asociația Social-Culturală „Suflet Transilvan” și Primăria comunei Teliu, iar finanțarea provine de la Ministerul Tineretului și Sportului, prin Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Brașov, încât participanții beneficiază în mod gratuit de activitățile taberei.

Manifestările au început cu o slujbă de mulțumire oficiată de preotul Costin Butnar împreună cu alți slujitori ai Sfintelor Altare prezenți la eveniment, între care protopopul de Săcele Sorin Șerban și protopopul de Săliște, Petru-Toader Damian. De asemenea, la deschiderea taberei a fost prezent și primarul comunei Teliu, Vasile Șerban. Încă de la început, organizatorii și-au exprimat bucuria de a oferi tinerilor din mediul rural posibilitatea să descopere un meșteșug atât de îndrăgit odinioară.

„Avem multe manifestări pe care le organizăm în parohie, dar cel mai drag îmi este această tabără de sculptură, pentru că la fiecare ediție se vede pe chipul tinerilor o împlinire. Această împlinire vine din faptul că tinerii au realizat aici cruci de lemn sau candele și au învățat cum să folosească instrumentele speciale din acest meșteșug. Trebuie să oferim copiilor amintiri plăcute, pe care să le povestească mai târziu urmașilor. Din acest motiv am creat această tabără, dedicată în mod special copiilor din mediul rural”, ne-a spus pr. Costin Butnar.

Simboluri tradiționale românești

Atelierele de sculptură sunt conduse de un meșter popular, Alexandru Gecse, care îi va învăța pe copii cum să mânuiască dălțile speciale pentru a realiza obiecte religioase, în special cruci din lemn. Înainte de a trece la lucrul propriu-zis, copiilor li se explică în detaliu toate etapele procesului de confecționare. Mai întâi, modelele sunt desenate pe hârtie, după care sunt redesenate pe bucata de lemn, iar mai apoi se modelează materialul. Lemnul este apoi finisat, dat cu ulei de in și alte materiale care să-i prelungească viața. Pe cruci sunt realizate simboluri tradiționale românești, păstrate în tradiția populară de secole. Aceste simboluri sunt explicate în parte de coordonatorii taberei, pentru ca tinerii care învață să le așeze pe lemn să se familiarizeze cu bogăția spirituală a neamului românesc și să încerce să ducă mai departe aceste tradiții sfinte.

„Modelele ne-au fost oferite de la specialiști de la muzeele civilizației populare românești și avem nădejdea că tinerii se vor atașa de ceea ce este specific neamului nostru și Bisericii străbune. Așa cum înaintașii noștri au preluat meșteșugul și modelele de la strămoși, la fel și noi suntem datori să promovăm acest valori inestimabile din patrimoniul național”, ne-a mai spus pr. Costin Butnar.

Diplome de participare

Pe lângă atelierele de sculptură, copiii participă și la alte activități, între care sunt excursii, jocuri, spectacole de muzică și dans. La final, micii sculptori își vor expune obiectele realizate în aceste zile și vor primi diplome și daruri. În sprijinul parohiei brașovene a venit Primăria comunei Teliu, un partener de nădejde în majoritatea proiectelor culturale și artistice promovate de comunitatea păstorită de părintele Costin Butnar. Implicarea autorităților locale în organizarea acestei tabere, dar și a altor festivaluri religioase, precum și a proiectelor dedicate tinerilor din Teliu a devenit o normalitate și demonstrează faptul că reușita unui astfel de eveniment ține în primul rând de munca în echipă și de colaborarea instituțională.

„Este normal ca Biserica și autoritățile locale să colaboreze în astfel de proiecte. Încercăm de câțiva ani să promovăm activitățile prin care tezaurul spiritual și cultural al neamului nostru să fie păstrat și dus mai departe. Deși trăim vremuri grele din punct de vedere material, dorim să continuăm proiectele noastre, în special cele adresate tinerilor, prin care sunt duse mai departe obiceiurile și tradițiile românești”, ne-a spus primarul Vasile Șerban.

Comentarii Facebook


Știri recente