Tabără de pictură la Mănăstirea Moisei

Bucuria de a fi creștin au experimentat-o în acest an pentru șase zile copiii și profesorii din zona Vișeu-Borșa, care au participat la cea de-a patra ediție a Taberei de vară și de pictură „Sfântul Sava Brancovici”, desfășurată în perioada 22-27 iulie, la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” din Moisei, județul Maramureș, informează „Ziarul Lumina”.

Tabăra a fost inițiată de către părintele protosinghel Teofil Pop, starețul Mănăstirii Moisei, care și în acest an a fost direct implicat în buna desfășurare a ei, mărind chiar numărul elevilor care au putut să se bucure de o săptămână mai altfel din viața lor, deși mănăstirea se află într-un amplu proces de sistematizare.

Cea mai mare bucurie a fost prilejuită de întâlnirea cu copiii extraordinar de buni veniți în această tabără de la școlile din localitățile Moisei, Vișeu de Sus, Vișeu de Jos, Petrova și Borșa, care, prin ascultarea, cumințenia, răbdarea, buna lor dispoziție și credința lor, au confirmat spusele Mântuitorului care ne îndeamnă să fim ca și pruncii dacă dorim să moștenim Împărăția cerurilor și ne-au bucurat și pe noi, cei maturi, preoți și profesori, că Biserica Ortodoxă are asemenea tineri și prin ei va avea pe viitor buni și credincioși creștini.

O altă mare bucurie ne-a fost adusă în suflet și de prezența în mijlocul nostru a Preasfințitului Iustin Sigheteanul, arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, care în prima zi a taberei ne-a vorbit despre frumusețea credinței ortodoxe și despre valorile poporului român și comorile Maramureșului în special.

De asemenea, copiii s-au putut bucura de activitățile desfășurate în aer liber care au constat în drumeții, jocuri în aer liber, foc de tabără și o activitate de ecologizare în jurul mănăstirii, bucuria curățării naturii de deșeurile aruncate la voia întâmplării de către turiști fiind mai mare decât amărăciunea produsă în suflet că unii oameni pot face atâta mizerie în jur, nerespectând astfel darul dat de Dumnezeu nouă oamenilor, natura, care ne oferă cele necesare vieții.

Bucurie au adus în sufletele copiilor și învățarea și cântarea unor pricesne închinate Maicii Domnului, precum și participarea la sfintele slujbe, Sfânta Liturghie, Vecernia, Miezonoptica și la Sfintele Taine ale Maslului, Spovedaniei și Împărtășaniei, acest urcuș duhovnicesc culminând cu bucuria comuniunii euharistice, când, în ultima zi a taberei, elevii și profesorii prezenți s-au împărtășit, plecând spre casă cu sufletul mai curat, mai bun și mai plin de credință.

Bucuria frumuseții învățăturii Mântuitorului Hristos ne-a fost sădită în suflete și de preoții invitați la Convorbirea de seară, pr. Iustin Șanta de la Parohia „Sfântul Nicolae” din Vișeu de Jos, pr. Dumitru Timiș și pr. Vasile Tomoiagă de la Parohia „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Moisei și pr. Nicoară Grec de la Parohia „Înălțarea Sfintei Cruci” din Borșa, în cadrul căreia s-au dezbătut teme actuale care vizează viața unui tânăr creștin, insistându-se pe modelul de viețuire al lui Hristos și al sfinților, model de viață pe care fiecare tânăr îl poate trăi curat în sânul Bisericii Ortodoxe.

Participanții au descoperit tainele pictării unei icoane pe sticlă, iar la final ne-am putut bucura cu toții, elevi, profesori, părinți și preoți, de calitatea deosebită a icoanelor pictate, ceea ce a dovedit că ele au fost realizate cu mare răbdare și atenție, cu post și rugăciune, asemenea iconarilor care s-au școlit cândva la această sfântă mănăstire și a căror tradiție încercăm să o continuăm și astăzi prin micii creștini talentați prezenți în această tabără.

Au fost și activități în premieră în tabăra noastră, una dintre acestea fiind și prezentarea practică pe care a făcut-o copiilor părintele Zola Nicolae-Cornel, plt. maj. paramedic la ISU Maramureș și preot onorific la Biserica „Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș” din cadrul aceleiași instituții, a unor tehnici de acordare a primului ajutor în situații de urgență și de prevenire și intervenție în caz de incendiu, activitate apreciată de copiii prezenți și de organizatori, ca și vizionarea unui film religios, activitate facilitată de implicarea doamnei bibliotecar Ioana Tomoiagă de la Biblioteca Comunală Moisei. O altă activitate de succes a fost și atelierul de confecționare de zgărdane, coordonat de doamna profesoară Raluca Moldovan de la Liceul Tehnologic Vișeu de Sus, și de metaniere, coordonat de doamna economist Iustina Ciontoș, unul din cei doi voluntari, alături de domnul inginer Claudiu Couti, care s-au implicat împreună cu doamnele profesoare Raluca Moldovan – Liceul Tehnologic Vișeu de Sus, Nicoleta Șanta – Școala Gimnazială „Ioan Horea” Moisei, Marișca Kondrei – Liceul Tehnologic „Al. Filipașcu” Petrova, Monica Coman – Școala Gimnazială „Dragoș-Vodă” Moisei și Maria Mihali – Școala Gimnazială Nr. 8 Borșa, coordonați de domnul profesor Emilian Moldovan – Școala Gimnazială Nr. 1 Moisei, în buna desfășurare și organizare a taberei din acest an. Tuturor celor care și-au adus aportul la reușita acestei ediții, și în special părintelui stareț Teofil Pop, dorim ca pe această cale să le aducem mulțumiri, rugând pe milostivul Dumnezeu să le răsplătească jertfa, dându-le bucurii în această viață pământească și bucuria dobândirii unui colț de Rai în cealaltă parte a vieții lor.

La sfârșitul șederii în tabără s-a organizat o festivitate în cadrul căreia părintele stareț Teofil Pop a sfințit icoanele realizate aici și a oferit participanților diferite daruri, ca semn de amintire a participării lor la această tabără, îndemnând participanții să poarte mereu în suflet cele ce au învățat în aceste zile petrecute la mănăstire și să-și ducă viața ca niște adevărați creștini, exprimându-și dorința revederii cu aceștia cu ocazia praznicului Adormirii Maicii Domnului, când alături de colegii, prietenii, familiile și preoții din satele lor sunt așteptați să vină în procesiune, aducând darul rugăciunii și al pricesnelor Măicuței Sfinte, ocrotitoarea creștinilor și a Mănăstirii Moisei.

Gândul de final cu care am dorit ca fiecare participant să plece spre casă a fost acela că viața unui creștin trebuie și poate fi trăită frumos, împletind munca cu rugăciunea, iubirea lui Dumnezeu cu iubirea aproapelui, așa cum am trăit și noi, copiii, profesorii și preoții, în aceste zile ale taberei de vară, descoperind că ne putem bucura de tot ceea ce ne-a dat Dumnezeu, urmând astfel cuvântul Sfântului Apostol Pavel către filipeni: „Bucurați-vă pururea întru Domnul. Și iarăși zic: Bucurați-vă” (Filip. 4, 4) și al Mântuitorului Hristos „Bucurați-vă și vă veseliți, că plata voastră multă este în ceruri” (Matei 5, 12).

Comentarii Facebook


Știri recente