Tabără de iconografie și învățare a limbii române la Jaca – Ungaria

În perioada 8-18 august 2011, la Parohia din Jaca (Zsáka), cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Siluan, în organizarea Parohiei, reprezentată prin părintele Cosmin Pop și doamna preoteasă Ecaterina Pop, care este și profesoară de limba română la Școala Generală din Furta (de 4 ani) și anterior la cea din Darvaș (tot 4 ani) și cu sprijinul Fundației de Stat „Wekerle Sándor”, din Budapesta și al Asociației „Pentru viitorul din Jaca”, se desfășoară cea de a IV-a ediție a Taberei de iconografie și învățare a limbii române, după cum informează Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

La această tabăra participă un număr de 20 de elevi din clasele I-VIII, din localitatea Jaca și din împrejurimi, care sub îndrumarea părintelui Cosmin Pop, în prima parte a zilei învață meșteșugul pictării icoanelor pe sticlă, la Căminul Cultural, iar după amiază deslușesc tainele învățării limbii române, la Castelul Rhédey, împreună cu doamna preoteasă și profesoară Ecaterina Pop.

Miercuri, 10 august 2011, Preasfințitul Părinte Episcop Siluan, însoțit de părintele arhimandrit Calinic Covaci, Consilierul administrativ-bisericesc al Episcopiei, a efectuat o vizită pastorală la Jaca, unde s-a întâlnit cu copiii participanți la tabără și cu îndrumătorii lor, felicitându-i și încurajându-i pentru activitatea desfășurată.

Vernisajul expoziției de icoane pe sticlă realizate în această tabără va avea loc în prezența Preasfințitului Părinte Episcop Siluan, a părintelui protopop al Dobrițânului Origen Sabău, a părintelui Paroh Cosmin Pop, a reprezentanților presei românești din Ungaria și a altor oficialități locale, în data de joi, 18 august 2011, orele 14:00, la Castelul Rhédey, din Jaca.

Icoane pe sticlă realizate în Taberele de iconografie de la Jaca și Darvaș, în timpul arhipăstoririi Preasfințitului Părinte Episcop Sofronie, astăzi Chiriarhul Oradiei, au participat în patru rânduri la expoziția „Icoana din sufletul copilului”, organizată la Palatul Patriarhiei din București, unde au câștigat și anumite premii.

Pictarea icoanelor pe sticlă, dar și eforturile de învățare a limbii române, se continuă pe parcursul întregului an, cu o parte din acești copii, la orele desfășurate de doamna preoteasă Ecaterina Pop la Școala Generală din Furta.

Ca o răsplată pentru activitățile efectuate în această tabără, în data de 22-23 august 2011, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Sofronie al Oradiei și cu sprijinul părintelui stareț Mihail Tărău, copiii de la Tabăra de iconografie și limba română de la Jaca, însoțiți de îndrumătorii taberei, dar și de părinții lor, vor efectua o excursie la Mânăstirea Izbuc, din Episcopia Oradiei. La întoarcerea spre casă, va fi vizitată și Mânăstirea „Sfânta Cruce”, tot din Episcopia Oradiei.

În dimineața zilei de miercuri, 10 august 2011, Preasfințitul Părinte Episcop Siluan a săvârșit Sfânta Liturghie Arhierească la Catedrala Episcopală din Giula, iar la finalul ei a primit grupul de pelerini din Parohia Jebel, din Arhiepiscopia Timișoarei, condus de părintele Paroh Petru Garău, care efectuează un pelerinaj de două zile, la parohii și biserici românești din Ungaria. În cadrul acestui pelerinaj, vizitatorii din România, însoțiți de părintele Petru Garău și părintele Pavel Ardelean, Vicar Eparhial la Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria, au mai vizitat Parohiile Chitighaz și Bichișciaba, din Protopopiatul Giula, iar în cea de a doua zi a pelerinajului au cercetat și Parohia din Budapesta.

Tot miercuri, 10 august 2011, Preasfințitul Părinte Episcop Siluan a făcut o vizită pastoral-misionară în Parohia Săcal, din Protopopiatul Dobrițân, unde s-a întâlnit cu părintele paroh Ionuț Teodor Negrău și cu membrii Consiliului Parohial, discutând cu aceștia probleme legate de restaurarea casei parohiale. La finalul întrevederii a fost evaluat și stadiul efectuării acestor lucrări.

Comentarii Facebook


Știri recente