Tabără de iconografie pentru copii, la Budapesta

Cu binecuvântarea PS Siluan, în săptămâna 26 iunie – 2 iulie 2017 la Budapesta are loc cea de a şasea ediţie a Taberei de iconografie pe sticlă pentru copii, a transmis Gabriela Elekes, Președintele Asociației Femeilor Ortodoxe Române din Budapesta.

Tabăra a fost iniţiată şi organizată din anul 2012 de Preşedinta Asociaţiei Femeilor Ortodoxe Române din Budapesta (AFORB) şi susţinută financiar de Autoguvernarea Românească din cartierul XI, din capitala Ungariei.

Ca şi ediţiile precedente, Tabăra se desfăşoară în clădirea care a aparţinut Fundaţiei Gojdu şi în care funcţionează Capela Ortodoxă Română şi Aşezământul Monahal Sfântul Ioan Botezătorul din Budapesta.

Sub îndrumarea Părintelui Paroh de la Jaca, Cosmin Pop, în această săptămână, 12 copii, cu vârsta cuprinsă între 7 şi 15 ani, au încercat să pătrundă în tainele picturii pe sticlă, cu inocenţa şi talentul de care este înzestrat fiecare dintre ei.

Tabăra este şi un prilej de a lega prietenii şi de a-i convinge pe copii că prin răbdare şi perseverenţă pot face lucruri frumoase care le aduc bucurie lor şi celor din jur.

Încercând să picteze scene biblice şi Sfinţi, copiii au aflat anumite lucruri din viaţa Sfinţilor şi despre simbolismul culorilor folosite în iconografia pe sticlă. Rolul acestor Tabere nu este neapărat de a face din copii viitori iconari, ci de a-i aduce în preajma Bisericii, a tradiţiei şi culturii româneşti, de a-i rupe pentru un timp de viaţa virtuală a calculatorului şi a internetului.

De la an la an această Tabără de creaţie a devenit tot mai populară şi aşteptată în comunitatea românească budapestană.

Este o satisfacţie şi pentru organizatori să descopere că s-a creat un grup de copii interesat de acest gen de petrecere a vacanţei care renunţă pentru un timp la tentaţiile lumii virtuale din zilele noastre. Și ediţia din acest an s-a bucurat de purtarea de grijă părintească şi ospitalitatea a Părintelui și Maicilor de la Aşezământul Monahal Românesc Sfântul Ioan Botezătorul.

În ziua Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel (29 iunie 2017) Sfânta Liturghie a fost oficiată la Budapesta de către Părintele Protosinghel, David Pop, Superiorul Așezământului Monahal, împreună cu Părintelui Cosmin Pop, Parohul de la Jaca, în cadrul căreia copiii participanţi la Tabără au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine.

Tabăra de iconografie pe sticlă s-a încheiat duminică, 2 iulie, după oficierea Sfintei Liturghii, prin expunerea în sala Gojdu a lucrărilor executate de copii, în această săptămână.

Comentarii Facebook


Știri recente