Tabără de icoane la Mănăstirea „Sf. M. Mc. Dimitrie” din Sighișoara

Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Sighișoara a găzduit în perioada 17-23 august 2013 tabăra de icoane intitulată „Icoana contemporană din Ardeal”. Ajunsă la cea de-a VII-a ediție, tabăra a avut tema „Iisus Hristos, imagine și rugăciune a universalității creștine”. Au participat doisprezece artiști, oameni evlavioși cu profesii diferite (educatori, meșteri populari, artiști plastici, medici, profesori și elevi) care au pictat pe suport de lemn – în tempera în manieră bizantină – sau sticlă – după izvoade tradiționale de la Nicula și Iernuțeni.

În activitățile zilnice, iconarii au avut posibilitatea să interacționeze cu viața monahală și cu obiceiurile religioase privind cultul icoanelor. Astfel, ei au împletit armonios pictura icoanelor pe lemn sau sticlă cu rugăciunea și duhovnicia participând în fiecare zi la Sfânta Liturghie și la slujba de seară. Tocmai această participare la sfintele slujbe „a ajutat ca actul creației să fie înțeles prin adevăratul sens al icoanei: rugăciunea. Atmosfera mănăstirii a creat un profund sentiment de evlavie în rândul participanților, fapt pentru care și modul de lucru a fost aproape de cel pe care Sfinții Părinți îl aveau atunci când zugrăveau chipul Mântuitorului. După actul Spovedaniei și Împărtășirea cu Trupul și Sângele Domnului Hristos, fiecare artist a gustat puțin din ceea ce călugării pictori cu înaltă trăire duhovnicească gustau permanent apropiindu-se de Prototipul icoanei” a afirmat Călin Bogătean, coordonatorul proiectului.

„Tabăra a avut pe tot parcursul ei onoarea de a fi vizitată de pelerini precum și de viețuitori ai mănăstirii. Ultima zi a fost încununată cu gândurile și sfaturile părintelui arhimandrit Ghelasie Țepeș, starețul Mănăstirii Sighișoara. Cei care au paticipat s-au simțit atât de bine încât, după propriile mărturisiri, ar fi vrut ca tabăra să nu se mai încheie și și-au exprimat dorința de a reveni în fiecare an la mănăstire pentru alte experiențe la fel de frumoase”, după cum ne-a transmis Ierom. Macarie Țepeș.

Tabăra de icoane organizată de Centrul Județean pentru Cultură Tradițională și Educație Artistică Mureș și Consiliul Județean Mureș are loc în fiecare an și se adresează artiștilor plastici iconari din județul Mureș, precum și din județele limitrofe, dar și elevilor Școlilor Populare de Arte și persoanelor cu preocupări artistice, care doresc să se inițieze în tehnica iconografică.

Comentarii Facebook


Știri recente