Tabără de cultură și civilizație la Dorohoi

Despărțământul „Mihail Kogălniceanu – ASTRA” Iași, condus de prof. Areta Moșu, a organizat și în acest an Tabăra de vară „Acasă la noi”. Locațiile pentru cei 155 de oaspeți proveniți din Chișinău, Criuleni, Onițcani, Măgdăcești, Coșernița, Boșcana, Hrușova, Mardarenca, Basarabeasca, Strășeni, Căpriana, Anenii Noi, Gura Bâcului, Feștelnița și Orhei (Republica Moldova) au fost localitățile Iași, Dorohoi, Roman, Bistrița, Gledin (Bistrița Năsăud), Blaj și Maliuc (Tulcea).

Dacă la Dorohoi au fost anul trecut 24 de elevi și profesori din orașul Grigoriopol – Transnistria, anul acesta, în cadrul Taberei „Acasă la noi”, organizată de Despărțământul „Mihail Kogălniceanu – ASTRA” Iași, au poposit în orașul botoșănean copii și elevi ai Gimnaziului „Mihai Eminescu” din Orhei. Pe parcursul șederii, oaspeții au putut vizita orașul Dorohoi – tur de oraș, Muzeul „G. Enescu”, Biserica „Sf. Nicolae” (ctitorie ștefaniană), Firma „Arta Sticlei” (Dorohoi), Palatul Culturii (Iași), Muzeul de Istorie și Planetariul din Suceava, mănăstirile Putna, Sucevița, Dragomirna, Gorovei, Casa memorială „George Enescu” din Liveni, Casa memorială „Mihai Eminescu” și Memorialul Ipotești, orașul Botoșani – tur de oraș, Biserica Uspenia, Casa memorială „Nicolae Iorga” ș.a. Ei s-au bucurat și de câteva momente artistice oferite în incinta Complexului hotelier „Trei Brazi” de Ansamblul folcloric „Mugurelul” al Clubului Copiilor din Dorohoi, coordonat de prof. Marcel Dupu, grupurile folk „Artis Anima” (coordonat de Andrieș Ana Camelia) și „Laconia” (coordonat de prof. Vasile Tănase), interpreții de muzică ușoară Cornel Eșanu și Formația „Inedit” și membrii Cenaclului „Editor” Bara Haqi Abdulbaki, Buruiană Carmen-Alexandra, Ifrim Andreea, Hrițuleac Andreea Iasmina și Ramona Ion.

La rândul lor, oaspeții au făcut o scurtă prezentare a orașului Orhei, după care, printr-un recital de poezie și o scenetă, au adus un omagiu Luceafărului poeziei românești – Mihai Eminescu. La buna desfășurare a activităților și-au adus contribuția Primăria Municipiului Dorohoi, sponsori locali, precum și prof. Titus Tomniuc, președinte al Cercului „Astra” Dorohoi și al Cenaclului „Editor” Dorohoi, ing. Mihai Cerneleanu și d-na înv. Rodica Buiacov, cei care i-au însoțit pe musafiri în călătoriile lor.

Masa, cazarea și daruri oferite de Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Ioan Iacob”

Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Ioan Iacob” din Dorohoi a asigurat din fonduri proprii și cu personalul angajat masa și cazarea oaspeților din Orhei. De asemenea, un prânz a fost oferit la Mănăstirea Dragomirna, prin bunăvoința maicii starețe stavrofore Macrina Saucinițanu.

La plecarea către Republica Moldova, copiii au primit în dar din partea seminarului dorohoian pentru biblioteca Gimnaziului „Mihai Eminescu” din Orhei câteva volume din următoarele apariții: „Basarabia – aspecte din istoria Bisericii și a neamului românesc” – autor pr. prof. dr. Mircea Păcurariu, „Spațiul nemuririi sau eternizarea umanului în Dumnezeu”- autor pr. prof. dr. Ion Bria și „Creștinismul la est de Carpați – de la origini până în secolul al XIV-lea” – autor Dan Gh. Teodor. De asemenea au fost donate și două volume din „Catehismul creștin ortodox” al Mitropolitului Irineu Mihălcescu, din partea părintelui Iulian Viziteu de la Parohia Hânțești – Suceava.

Despărțirea a fost emoționantă, oaspeții fiind conduși de angajații seminarului, plecând mulțumiți de ceea ce au văzut „acasă” în România, de modul în care au fost primiți și de cele dăruite.

Comentarii Facebook


Știri recente