Tabără de creație și educație religioasă pentru copiii și tinerii din Italia

Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, prin intermediul Departamentului pentru tineret, a organizat în perioada 1-10 iulie o nouă ediție a taberei de creație și educație religioasă „Nu uita că ești român!”. Au participat 70 de copii și tineri, cu vârste cuprinse între 10 și 18 ani, de la parohiile din cuprinsul întregii eparhii. Tabăra a avut loc în stațiunea montană Alpini Modenesi, informează „Ziarul Lumina”.

Tabăra de creație și educație religioasă „Nu uita că ești român!” se află la a treia ediție, iar succesul acesteia printre copiii și tinerii români din Italia a determinat pe organizatori să suplimenteze numărul de participanți, mai ales că locurile au fost ocupate în mai puțin de 24 de ore de la momentul anunțului.

Unul dintre scopurile acestei tabere, după cum a precizat pr. Doru Vasile Gârboan, coordonatorul Departamentului pentru tineret din cadrul Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, paroh al Parohiei „Sfintele Mucenițe Minodora, Mitrodora și Nimfodora”-Imola, este să-i ajute pe copiii și tinerii români care s-au născut în Italia în asimilarea responsabilității de a fi român printre străini.

„Pentru copii și tineri, în străinătate este greu să fii român, fiindcă, spre deosebire de părinții lor care au rădăcinile mai bine înfipte în pământul de acasă, unde s-au născut și au crescut, cei de aici, care s-au născut și cresc în Italia, trăiesc într-o lume total diferită ca mentalitate și cultură față de tradiția noastră românească. De multe ori le este foarte greu când ajung acasă, în țară, să relaționeze cu bunicii, cu rudele de acolo. Este și o greșeală a părinților, din păcate, care din dorința de a-i învăța pe copii limba italiană ca să se descurce au neglijat cu totul limba maternă, și este mare păcat, mai ales că tinerii și copiii români, slavă lui Dumnezeu, au dovedit și aici, și oriunde în lume că au o bogăție genetică deosebită, și din acest punct de vedere sunt flexibili și se adaptează oriunde. Tabăra tocmai în acest scop a venit: ca pe lângă activitățile catehetice desfășurate la parohiile de care aparțin, să-i ajutăm să descopere frumusețea României, a istoriei, a geografiei, a culturii, a cântului și a tot ceea ce ține de identitatea noastră națională și frumusețea neamului nostru românesc”, a subliniat pr. consilier eparhial coordonator Doru Vasile Gârboan.

Ca și în anii trecuți, au fost organizate o serie de activități recreative și catehetice, menite a le îmbogăți nu numai cultura generală cu privire la obiceiurile și tradițiile românești, ci mai ales sufletul, și anume ateliere de pictură, încondeiat ouă, de creație religioasă, artizanală românească, literară, cânt popular, seminare despre artă, istorie, geografie, dar și concursuri de toacă, de talente și sportive. De asemenea, au avut loc ateliere catehetice și discuții, pe categorii de vârstă, despre Sfinții Martiri Brâncoveni, Sfintele Taine ale Spovedaniei și Împărtășaniei, despre problemele adolescenței, la care au fost invitați diferiți preoți, între care și părintele arhimandrit Atanasie, vicar eparhial.

„Biserica aici nu are numai un rol duhovnicesc, ci are și un rol de socializare, mult mai pronunțat decât în țară. Inima comunității românești din străintate, slavă lui Dumnezeu, și mulțumită Preasfințitului Părintelui nostru Siluan, este Biserica, cum e și firesc să fie așa. Dacă nu ne ocupăm acum de copii și de tineri, mâine nu vom mai avea creștini în Biserică. Dacă acum trei ani erau două tabere în Italia, anul trecut șase, anul acesta sunt 15 tabere care se organizează la nivel de parohie, protopopiat și eparhie, iar, slavă Domnului, roadele lor se văd în prezența activă și numeroasă a copiilor și tinerilor la viața Bisericii”, a mai precizat pr. consilier eparhial Gârboan.

Tabăra de creație și educație religioasă s-a încheiat joi, 10 iulie, cu festivitatea de premiere a tuturor copiilor și tinerilor participanți la activitățile taberei și cu slujba de Te Deum. O nouă tabără va avea loc, începând cu data de 16 iulie, la Roma, pentru cei 100 de copii și tineri care nu au mai prins un loc la tabăra de la Alpini Modenesi.

Comentarii Facebook


Știri recente

Ziua Internațională a Copilului

Ziua Internațională a Copilului este sărbătorită pe 1 iunie în zeci de state. În 2016, Parlamentul Copiilor a obținut de la Parlamentul României transformarea Zilei Copilului în sărbătoare legală în România. „Ziua Copilului” este sărbătorită…