Tabăra de creație ortodoxă „Credință și artă pentru toți”

În contextul preocupărilor tot mai intense ale Bisericii noastre pentru misiunea cu tinerii și copiii, concretizate în proiectul cadru „Tineri în Biserică” derulat de Episcopia Caransebeșului, în perioada 3-7 februarie 2014 s-a desfășurat în localitatea Sarmisegetuza, cea de-a patra ediție a taberei ortodoxe de creație „Credință și artă pentru toți”, după cum ne-a transmis Diac. Pavel Canea.

La fel ca și la celelalte ediții, tabăra, oferită gratuit, a reunit 20 de copii cu vârste între 11 și 15 ani din mai multe orașe ale eparhiei. Participanții au fost selectați din rândul câștigătorilor concursurilor „Să ne cunoaștem credința” organizate în orașele Reșița, Oravița, Bocșa și Moldova Nouă, precum și din rândul membrilor centrelor de tineret existente pe cuprinsul eparhiei.

Activitățile derulate pe parcursul celor cinci zile au vizat trei direcții importante de acțiune. În primul rând, sub aspect duhovnicesc, copiii au participat zilnic la rugăciunile de dimineață și seară săvârșite în comun, sub îndrumarea directă a părintelui inspector Mihai Ciucur, coordonatorul taberei. De asemenea, au fost organizate zilnic discuții pe probleme duhovnicești pentru cei tineri, precum și concursuri cu tematică religioasă. Toate au avut rolul de a răspunde multiplelor întrebări legate de credința noastră, pe care copiii au putut să le discute deschis cu organizatorii.

În plan artistic, copiii au luat parte la două ateliere care le-a stârnit interesul și le-a pus în valoare imaginația. Astfel, în cadrul atelierului de sculptură în lemn, coordonat de maestrul sculptor George Molin, copiii au realizat lucrări cu tematică diversă, pornind de la reprezentări cu motive liturgice (potire, cruci), continuând cu scene religioase sau figuri de sfinți, fiind reprezentați inclusiv Sfinții Martiri Brâncoveni, până la lucrări înfățișând daci și romani, ori peisaje de iarnă. Atelierul de icoane realizate prin tehnica decoupage, coordonat de prof. Georgiana Ciucur și Daniela Szeneszy, a pus în valoare din plin imaginația copiilor în a înfrumuseța icoanele diferiților sfinți și, nu în ultimul rând, i-a stimulat pe copii să îmbine lucrul cu rugăciunea.

Pe parcursul taberei nu au fost omise nici activitățile specifice, de divertisment și relaxare, sub coordonarea prof. Gheorghe Szeneszy. Astfel, copiii au participat la o multitudine de jocuri educative și concursuri în aer liber și de interior, activități care le-au pus în valoare abilitățile practice, atenția, logica și nu în ultimul rând capaciatea de a lucra în echipă. De altfel, pe tot parcursul taberei, formatorii au pus un accent deosebit pe învățarea și practicarea lucrului în echipă, precum și pe noțiuni legate de lider și de comunicare.

În ultima zi a taberei, vineri 7 februarie, în cadrul vernisării expoziției de icoane și sculpturi realizate de copii, aceștia au avut bucuria de a primi vizita și binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului. Acesta i-a felicitat pe fiecare în parte și i-a încurajat să rămână și pe mai departe atașați de valorile Bisericii, oferindu-le, totodată, diplome de participare.

Acest gen de activități destinate formării copiilor și tinerilor în spiritul valorilor ortodoxe, vor continua și în perioada următoare în eparhia noastră, pe parcursul acestui an fiind planificate mai multe tabere de creație și tematice, școli de vară sau excursii oferite în mod gratuit celor mai merituoși copii, dar și celor cu situație materială precară.

Comentarii Facebook


Știri recente