Tabăra de creație „Micii iconari”

Parohia Adâncata 2, Protopopiatul Suceava 1, județul Suceava a organizat în perioada 24 iunie – 7 iulie 2013, a III-a ediție a Tabărei de creație „Micii iconari”, la inițiativa părintelui paroh Mitu Pascal.

Tabăra s-a desfășurat cu sprijinul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și al autorităților locale, potrivit Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Aproape 60 de copii, elevi ai diverselor școli din Suceava și Adâncata, dar și preșcolari, au demonstrat că arta nu are vârstă, că jocul poate fi experimentat și conștientizat într-un mod distinct, atât de mezinii taberei, cât și de cei mai mari participanți, prezenți de la prima ediție. Copiii au experimentat diverse jocuri educative, au ascultat povești pline de tâlc, au participat la diverse activități de autocunoaștere, dezvoltare personală și comunicare. Prin cursurile de creație plastică, au fost inițiați în tainele picturii de icoane pe lemn și sticlă, realizând reprezentări după canoanele bizantine sau interpretări ale picturii iconografice. Au fost selectate, spre reproducere, imagini simbolice ce induc sentimentul timpului și spațiului cultural-istoric, modelele sublime ale existenței propuse de iconografia bizantină. Noutatea a constat în pictura pe sfeșnice bisericești, realizată de copii de 9 și 11 ani, provocare și sarcină, totodată, pe care au finalizat-o cu succes. Încununarea celor două săptămâni de muncă, de cunoaștere reciprocă dar și de autocunoaștere, a constituit-o primul vernisaj al expoziției de pictură, desfășurat pe 7 iulie 2013.

În cadrul evenimentului artistic găzduit de spațiul generos al Clubului Artelor Vizuale din incinta Shopping City din Suceava, au fost expuse 118 creații plastice ale participanților cu vârste cuprinse între 4 și 15 ani.

Comentarii Facebook


Știri recente