În aceste zile, la Mănăstirea Timișeni-Șag din cadrul Arhiepiscopiei Timișoarei se desfășoară prima ediție a Taberei de creație „Icoana în suflet de copil”. Aceasta se adresează elevilor timișeni cu rezultate deosebite la faza județeană a Olimpiadei naționale de religie, după cum ne-a transmis George Giurgiu.
Luni, 23 iunie, la Mănăstirea Timișeni-Șag a debutat Tabăra de creație „Icoana în suflet de copil”, organizată de Arhiepiscopia Timișoarei, prin Sectorul învățământ și activități cu tineretul, în colaborare cu Consiliul Județean Timiș și cu Facultatea de Arte și Design din Timișoara. Tabăra este dedicată elevilor din clasele VII-XI, clasați pe primele locuri la faza județeană a Olimpiadei naționale de religie și se desfășoară în două serii a câte 15 elevi, timp de 4 zile.
Sub îndrumarea profesorilor de la Facultatea de Arte și Design, elevii învață cum se realizează o icoană pe sticlă și care sunt caracteristicile acestui meșteșug născut în țara noastră cu secole în urmă și larg răspândit în rândul familiilor de meșteșugari din Ardeal. Cu această ocazie, elevii iau contact cu una dintre cele mai sincere și frumoase forme de exprimare a credinței în Dumnezeu a țăranului român, mărturisitor al credinței strămoșești și creator de valori spirituale.
„Cunoașterea valorilor tradiționale și stimularea creativității sunt o componentă capitală a educației. Nu se realizează de la sine și de aceea este necesar să fie abordată o asemenea temă, cu atât mai mult, cu cât semnalăm că în această etapă a adolescenței componenta valorică se manifestă tot mai evident. Prin activitățile pe care le propunem avem în vedere cunoașterea și înțelegerea valorilor tradiționale creștine prin pictarea de icoane, precum și dezvoltarea creativității în rândul elevilor, prin promovarea valorilor creștine. Tabăra de creație oferă elevilor posibilitatea participării la mai multe activități: participare la programul liturgic al Mănăstirii Timișeni-Șag, atelier de creație – icoane pe sticlă, concurs și expoziție de icoane pe sticlă, activități recreative, dialoguri pe teme religioase și de interes specific vârstei, iar în ultima zi, aceștia vor participa la un pelerinaj de o zi la mănăstirile timișene Săraca, Partoș și Cebza”, a specificat pr. Sorin Lungoci, consilier la Sectorul învățământ și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Timișoarei.
Tabăra este desfășurată cu binecuvântarea și sprijinul ierarhilor eparhiei, Înaltpreasfințitul Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, și Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar eparhial. Prin această acțiune, Arhiepiscopia Timișoarei dorește să acorde o atenție specială elevilor merituoși atașați de valorile Bisericii și dornici să împărtășească și altora din credința și dragostea lor pentru Dumnezeu. Între obiectivele acestei acțiuni, un loc important îl ocupă dezvoltarea creativității și a spiritului de solidaritate prin colaborare și conlucrare în rândul elevilor participanți.