Tabăra Biserica din noi, la Sâmbăta de Sus

Un grup de 35 de copii din Parohia Carpați-Brașov a participat, în perioada 23 iulie – 2 august, la o nouă tabără de sculptură și pictură religioasă la Mănăstirea „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus, județul Brașov. Proiectul parohiei, intitulat „Biserica din noi”, a ajuns la cea de-a șaptea ediție, informează „Ziarul Lumina”.

Din 2007, parohia brașoveană derulează un amplu proiect dedicat copiilor iubitori ai artei populare românești și ai spiritualității ortodoxe. Sub îndrumarea profesorilor Sorin și Nicoleta Suciu, prin grija parohului Tudor Sicoe și cu bunăvoința starețului de la mănăstirea ocrotită de Munții Făgăraș, arhimandritul Ilarion Urs, copii de diferite vârste vin în fiecare vară pentru a avea o experiență duhovnicească deosebită și pentru a profita de posibilitatea cultivării talentului artistic într-un scop cât se poate de înălțător. Tinerii Îi oferă lui Dumnezeu daruri de mulțumire pentru talentul primit, prin pictarea de icoane, prin sculpturi și prin confecționarea unor obiecte religioase. În anii trecuți, copiii au sculptat în miniatură diferite portale, modele și brâie de la biserici de lemn din Sălaj sau Maramureș, au realizat macheta unei biserici din lemn, au sculptat cruci și au pictat icoane. Anul acesta, ei s-au străduit să realizeze o capodoperă a proiectului, prin redarea cu fidelitate a portalului de la biserica de lemn din Orțîța, județul Maramureș, totul la dimensiunile originale.

La ceremonia de încheiere a taberei și la prezentarea lucrărilor realizate de cei 35 de copii au fost prezenți Preasfințitul Andrei Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, starețul Mănăstirii „Brâncoveanu”, arhimandritul Ilarion Urs, monahi din obștea de la Sâmbăta de Sus, părinți și rude. PS Andrei Făgărășanul a fost întâmpinat de copiii înveșmântați în costumele populare specifice Țării Făgărașului, astfel încât atmosfera a fost atât una duhovnicească, cât și cu specific tradițional. Fetele au purtat pe cap cununi din spice de grâu și, alături de colegii de tabără și de supraveghetori, au cântat versuri tradiționale specifice postului Maicii Domnului. Cununa din spice de grâu, în formă de cruce, simbol al bogăției roadelor, a fost oferită de PS Episcop Andrei Făgărășanul, moment ce a fost urmat de cuvântările susținute de oaspeți și de organizatori.

„Dumnezeu în chipul icoanei transilvane”

Ierarhul a transmis copiilor și organizatorilor binecuvântarea Înaltpreasfințitului Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, i-a felicitat pe micii artiști și a evidențiat legătura dintre credința străbună și tradițiile românești.

„Vă felicităm pe toți cei care ați participat la această tabără și ne bucurăm tare mult c-ați reușit să-L aduceți pe Dumnezeu în chipul icoanei transilvane și-n același timp pentru lucrarea deosebită expusă acum. Ați reușit să aduceți aici acest portal sculptat și să valorificați acest patrimoniu al neamului nostru”, a spus PS Episcop Andrei Făgărășanul.

În cuvântul de prezentare a lucrării, prof. Sorin Suciu a subliniat dragostea copiilor față de bisericile de lemn din Maramureș, concretizată încă din 2009, când au început să sculpteze brâie, modele și portale, și a exprimat dorința acestora de a continua lucrul la portalul bisericii din Orțîța, lăcaș de cult de la 1693, unic prin lucrătura lemnului și detaliile sculptate. Sorin Suciu a arătat că bisericile pictate din Moldova și cele sculptate din Transilvania exprimă identitatea românească, prin spiritualitatea ortodoxă și prin arta populară îmbinate armonios. „Sunt uimit când văd c-am reușit să facem aceste modele frumoase în zece zile, o parte dintre ele fiind regăsite și pe costumele populare sau pe icoane”, a spus Sorin Suciu.

Un interes crescut al copiilor

Obiectele realizate în tabără vor fi expuse și la capela Parohiei Carpați din Brașov, unde există un atelier permanent de artă creștină și unde copiii vin în permanență pentru a se îndeletnici cu aceste meșteșuguri tradiționale.

În toamna anului trecut, o parte dintre copiii implicați în proiectele parohiei au vizitat câteva orașe din Germania, unde au expus icoane și obiecte religioase.

„Am primit ajutor de la mănăstirea făgărășeană și de la oameni cu suflet mare. Înainte de a începe tabăra, am vizitat 15 biserici de lemn din zona Sălajului și din Maramureș. Am fost surprins de reacțiile copiilor, pentru c-au fost foarte atenți, au copiat modele și au arătat dragoste față de cele sfinte. Felul lor de a prețui aceste lucruri ne-a dat încredere pe mai departe”, ne-a spus pr. Tudor Sicoe.

Copiii au arătat un interes deosebit pentru activitățile din tabără, lucru dovedit de entuziasmul de care au dat dovadă la expoziția de la final și de bucuria exprimată atunci când munca lor a fost apreciată de părinți, de rude și de vizitatorii mănăstirii făgărășene. Așa cum ne-au spus unii dintre ei, dificultatea întâmpinată în realizarea brâielor și a modelelor a fost depășită doar cu multă încredere în forțele proprii, dar și cu mult sprijin de la meșterii supraveghetori.

Comentarii Facebook


Știri recente