Sute de români și-au comemorat eroii înhumați în Alsacia

Înaltpreasfințitul Părinte Iosif și Preasfințitul Părinte Sofian Brașoveanul au oficiat sâmbătă, 15 iunie 2019, slujba parastasului pentru soldații români din Primul Război Mondial înhumați în cimitirul românesc de la Valea Păstorului, lângă localitatea Soultzmatt, Alsacia, informează Mitropolia Europei Meridionale și Occidentale.

După Sfânta Liturghie oficiată în capela din apropierea cimitirului, Mitropolitul Europei Occidentale și Meridionale a mers împreună cu Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului și cu sute de credincioși români în procesiune spre cimitir, unde a fost adus un omagiu celor 687 de soldați români.

În cuvântul rostit la finalul slujbei de pomenire, Mitropolitul Iosif a subliniat că majoritatea soldaților români „proveneau din satele românești din Moldova, Țara Românească și mai ales din Transilvania. Erau oameni care își iubeau țara și obiceiurile noastre moștenite din strămoși”.

Sărbătoarea satului românesc în Alsacia

După cinstirea jertfei înaintașilor, în contextul Anului omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari), parohia Sfinții Cosma și Damian din Mulhouse și Mănăstirea Nașterea Domnului din Godoncourt în colaborare cu Asociația Piatra Craiului din Lure au prezentat o expoziție inedită de icoane și obiecte tradiționale românești.

Evenimentul a continuat cu un concert de muzică tradițională românească la nai susținut de artistul Dorian Gheorghilas.

Manifestările vor continua cu festivalul de dansuri folclorice interpretat de grupul de copii „Floricica din Poiană” în perioada 27- 30 iunie 2019.

Foto credit: Mitropolia Europei Occidentale și Meridionale

Comentarii Facebook


Știri recente