Sute de persoane au fost evacuate din calea inundațiilor

Precipitațiile din ultimele două zile au depășit 100-180 de litri pe metru pătrat în Gorj, Vâlcea, Argeș și Teleorman, la stația Nistorești de pe râul Olteț și la stația Râmnicu Vâlcea de pe râul Olănești fiind înregistrate debite cu probabilitate de revenire o dată la 100-200 de ani.

În urma precipitațiilor din ultimele două zile, Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis cod roșu de inundații pe râurile Gilort (județul Gorj), Lotru (județul Vâlcea), pe cursul superior al Oltețului și pe afluentul său Cerna (județele Gorj și Vâlcea), cod extins pe râurile Vedea și Cotmeana, în județele Olt, Teleorman și Argeș, informează Ziarul Lumina.

Cotele de pericol au fost depășite marți în județele Vâlcea, Gorj și Vrancea, pe râurile Lotru (la stațiile hidrometrice Valea lui Stan și Mălaia), Voineșița (la stația Pichet), Olteț (la stațiile Nistorești și Oteteliș), Latorița (la stația Gura Latoriției), Olănești (la stația Râmnicu Vâlcea), pe Bistrița (la stația Băbeni) și pe râul Cerna (la stația hidrometrică Cerna). „Debitele înregistrate la stația Nistorești, de pe râul Olteț, și la stația Râmnicu Vâlcea, de pe râul Olănești, sunt debite care au probabilitate de revenire odată la 100-200 de ani”, se arată într-un comunicat de presă al Administrației Naționale „Apele Române” (ANAR).

Având în vedere caracterul rapid și efectele viiturilor formate pe râurile mici, ANAR a făcut un apel către populație să nu traverseze cursurile de apă aflate sub avertizare, să evite circulația pe podețe și punți și să respecte indicațiile reprezentanților Inspectoratelor pentru Situații de Urgență.

63 de localități afectate de inundații

Viceprim-ministrul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, a spus că în ultimele 24 de ore au fost mobilizați peste 2.200 de pompieri, jandarmi și polițiști, care au intervenit pentru salvarea oamenilor aflați în 63 de localități din județele Alba, Argeș, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Olt, Prahova, Teleorman, Vâlcea și Sibiu, unde au fost peste 1.100 de locuințe inundate.

Echipele de intervenție au reușit să salveze aproximativ 400 de persoane care au rămas izolate sau erau în pericol, dintre care 210 din localitatea Vaideeni, județul Vâlcea.

În urma inundațiilor din județul Argeș și-au pierdut viața două persoane – un bărbat din localitatea Merișani și un bătrân de 71 de ani din localitatea Vedea, care au fost luați de viiturile puternice, iar alte patru din Vâlcea, Argeș și Teleorman sunt date dispărute. Circulația rutieră era ieri blocată pe mai multe drumuri din județele Vâlcea, Hunedoara și Argeș, din cauza viiturilor și a alunecărilor de teren.

Premierul Victor Ponta a declarat, ieri, după ce a fost în localitatea gorjeană Novaci, că în ședința de guvern de joi (azi, n.red.) vor fi alocate sumele necesare pentru lucrări rapide de intervenție în județele Gorj, Vâlcea și Argeș, grav afectate de inundații. Prim-ministrul a spus că în prezent în Novaci se lucrează la dig și la scoaterea apelor din curți și că până astăzi după-amiază, când va fi ședința de guvern, se va face o primă evaluare a necesităților financiare, urmând să se stabilească sumele ce vor fi alocate rapid celor trei județe pentru refacerea a „ceea ce este urgent”, respectiv repararea podețelor și a drumurilor surpate.

Comentarii Facebook


Știri recente