Sute de pelerini, în procesiune pe Muntele Mic. „Din vremuri biblice am fost învățați să ne ridicăm la locuri înalte”

Pelerinajul la Crucea de pe Muntele Mic a adunat sute de credincioși, cadre militare, reprezentanți ai autorităților locale și clerici. Procesiunea s-a desfășurat de Înălțarea Sfintei Cruci.

Procesiunea se află la a 17-a ediție și reunește, anual, credincioși din Eparhia Caransebeșului dar și din alte locuri.

Pelerinajul a început de dimineață, cu intonarea imnului de stat, după ce Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului și Preasfințitul Părinte Ieronim, Episcopul Daciei Felix au fost întâmpinați la intrarea în stațiune.

La eveniment au participat mulți tineri, membrii Asociației Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte și elevi de la Seminarul Teologic din Caransebeș.

De asemenea, la slujbă au fost pomeniți eroii neamului din Banat și ctitorii Crucii-monument.

„Din vremuri biblice am fost învățați de Creatorul să ne ridicăm la locuri înalte și acolo să ne închinăm Celui Preaînalt, iar noi astăzi pe Muntele Mic am avut bucuria duhovnicească de a ne ridica pe această înălțime ca să ne închinăm lui Dumnezeu, într-o zi specială, ziua Înălțării Sfintei Cruci, dar în același timp ziua de pomenire și a eroilor bănățeni”, a spus Preasfințitul Părinte Ieronim în predica sa.

Totodată ierarhul a mai adăugat: „Să facă bunul Dumnezeu ca rugăciunile ce le-am înălțat aici să ne întărească atât conștiința creștină, cât și conștiința națională, pentru a fi mai buni creștini și mai buni patrioți, a ne pune în valoare bogățiile și ceea ce Dumnezeu ne-a dăruit, înțelepciunea, devotamentul, voința, în așa fel încât să prosperăm asemenea înaintașilor noștri care s-au jertfit”.

După Sfânta Liturghie, Romeo Dunca, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, a înmânat Preasfințitului Părinte Lucian, documentul ce conține autorizația de construire a unui altar de vară, la baza Crucii-monument.

Evenimentul s-a încheiat cu depunerea coroanelor la monumentul eroilor și cu un ceremonial militar oferit de Brigada 18 Cercetare Supraveghere „Decebal” din Timișoara.

Credincioșii care au participat la pelerinaj au primit câte un pachet cu mâncare pregătită de organizatori.


Stațiunea „Muntele Mic” a fost deschisă în anul 1935, iar în iulie 1936 a fost inaugurat monumentul eroilor bănățeni din lupta pentru reîntregire, sau Crucea de pe Muntele Mic, o cruce de lemn mai mică. În anul 2003-2004 a fost ridicată actuala cruce metalică, recunoscută ca fiind una dintre cele mai reprezentative monumente din Banat.

Sursă foto: Episcopia Caransebeșului

Comentarii Facebook


Știri recente