Sute de gorjeni la hramul mănăstirii Polovragi

Sute de credincioși gorjeni și din întreaga Oltenie au luat parte la sărbătoarea duhovnicească a Adormirii Maicii Domnului de la mănăstirea Polovragi, după cum ne-a precizat Gheorghe Cioiu.

Creștinii evlavioși au sosit încă din ajunul praznicului la renumita vatră monahală, asistând la slujba Privegherii și la Prohodul Maicii Domnului. În mijlocul celor câteva sute de suflete a fost prezent Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, care a săvârșit slujba de seară la altarul de vară al mănăstirii.

După cinci ceasuri de comuniune în rugăciune, cei prezenți au ascultat cu evlavie stările prohodului, cântate de soborul de preoți și de Grupul Psaltic al Catedralei Episcopale din Drobeta Turnu Severin. La final, toți cei de față au purces în procesiunea cu icoana și epitaful Maicii Domnului în jurul bisericii mănăstirii, înălțând într-un glas cântări de îngropare în cinstea Adormirii Fecioarei.

În ziua praznicului, în pofida vremii ploioase, poienița dinaintea altarului de vară s-a umplut de mulțime de oameni, care au ascultat Sfânta Liturghie la adăpostul umbrelelor și prelatelor așezate din timp, prin purtarea de grijă a ostenitoarelor mănăstirii. Peste două treimi dintre credincioși s-au împărtășit cu Sfântul Trup și Sânge al Domnului, după ce s-au mărturisit duhovnicului în timpul postului și au primit dezlegare.

Un moment special l-a constituit hirotonia întru diacon a tânărului teolog Cristian Ionuț Raicu. Prin punerea mâinilor ierarhului mehedințean, acesta a primit harul și slujirea Sfântului Ștefan, fiind așezat în treapta diaconiei pe seama parohiei Cocorova, protopopiatul Drobeta Nord, unde va fi și instalat ca preot în data de 17 august. La ceas de bucurie și împlinire a năzuințelor sufletești, părintelui diacon i-au fost aproape familia și prietenii, rugându-se în taină pentru urmarea cu dragoste a lui Hristos și păzirea fără prihană în misiunea ce i se așterne înainte.

În cuvântul de învățătură de la sfârșitul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Nicodim le-a vorbit celor de față despre rolul Sfintei Fecioare în iconomia mântuirii și importanța pe care a dobândit-o pentru toți creștinii, mai ales pentru cei care îi poartă numele. Durerea pe care au simțit-o Sfinții Apostoli în momentul aflării mutării ei la Domnul este comparabilă cu cea pe care au simțit-o ucenicii și mironosițele când L-au coborât pe Hristos de pe cruce. Cu toate acestea, a mai spus Părintele Episcop, ziua Adormirii Maicii Domnului este zi de praznic și chiar de bucurie, întrucât credincioșii au câștigat o mijlocitoare neobosită către Dumnezeu și izbăvitoare din moarte a sufletelor celor ce o cinstesc și i se roagă cu credință.

Praznicul Adormirii Maicii Domnului din Lavra Polovragiului s-a încheiat cu o slujbă de parastas săvârșită pentru ctitorii, donatorii și binefăcătorii așezământului monahal.

Comentarii Facebook


Știri recente