Sute de credincioși din Sectorul 1 și 2 al Capitalei l-au primit pe Sfântul Dimitrie cel Nou în comunitățile lor

Pelerinajul istoric cu moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou, din weekendul acesta, din Sectorul 1 și 2 al Capitalei, s-a încheiat duminică seară la Mănăstirea Christiana cu Taina Sfântului Maslu oficiată de Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul.

În prima zi, cinstitele moaște au ajuns la Schitul Măgureanu, iar ulterior la Parohiile Kretzulescu, Precupeții Noi, Dorobanți, Mavrogheni, Miron Patriarhul, Parcul Domeniilor – Cașin (Paraclis Patriarhal), Sfânta Vineri – Pajura, Dămăroaia, Măicăneasa, Sfânta Maria – Herăstrău, și Sfântul Andrei – Chitila.

Duminică, racla cu moaștele Sfântului ocrotitor al Bucureștiului a ajuns la Parohiile „Sfântul Dimitrie” – Colentina, „Sfântul Silvestru” și „Doamna Oltea”.

Totodată, pelerinajul a ajuns la Mănăstirea Plumbuita, unde a fost oficiată Sfânta Liturghie, la Centrul de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie” și s-a încheiat la Mănăstirea Christiana.

În cuvânt, Episcopul vicar patriarhal a vorbit despre datoria pe care o avem în îngrijirea bolnavilor și a bătrânilor.

„Vizita la bătrâni, la bolnavi, trebuie făcută de mulți, împreună și trebuie făcută mai des. Nu ar trebui să uităm aceasta”.

„Viața este prețioasă mereu”, a afirmat Preasfinția Sa, „Hristos Domnul, atunci când o vede pe femeie bătrână gârbovă, o ia de mână și o vindecă: același gest pe care-l face pentru a o învia pe fiica lui Iair care murise: o ia de mână și o ridică, o înviază, o vindecă repunând-o pe picioare”.

„Însă, se propagă această cultură a inutilității persoanelor vârstnice, a selecționării vieții în funcție de utilitate, în funcție de tinerețe, de putere, și nu cu viața așa cum este, cu înțelepciunea bătrânilor, cu limitele bătrânilor”.

Nu centrele de bătrâni sunt soluția

De asemenea, Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul a subliniat faptul că nu centrele de bătrâni reprezintă soluția.

„Grija pentru bătrâni şi pentru cei nevoiași arată gradul de civilizație al unui popor, ne îngrijorează, în mod deosebit, starea de abandon social şi de dezinteres faţă de bătrâni pe care o constatăm în unele dintre comunitățile noastre”.

„Nu înmulțirea unor astfel de centre ori de cămine de bătrâni este soluția! Este adevărat că unele centre dedicate vârstnicilor sunt bine dotate, sunt moderne”.

Dialogul tinerilor cu vârstnicii

„Bătrânii au multe încă să ne ofere, de aceea există înțelepciunea vieții care vine odată cu vârsta. Bătrânii au multe încă să ne învețe; pentru aceasta noi trebuie să-i învățăm și pe copii ca să-i îngrijească pe bunici și să meargă la bunici”.

„Dialogul tinerilor cu bunicii, a copiilor cu bunicii este fundamental pentru societate, este fundamental pentru Biserică, este fundamental pentru sănătatea vieții. Unde nu este dialog între tineri și bătrâni lipsește ceva și crește o generație fără trecut, fără rădăcini, fără raportare la valori esențiale”, a adăugat ierarhul la final.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene


Știri recente