Sute de credincioși au sărbătorit Nașterea Domnului la Catedrala arhiepiscopală din Buzău

IPS Ciprian - Crăciunul la Buzău

Sute de credincioși au sărbătorit duminică, 25 decembrie 2016, praznicul Nașterii Domnului, la Catedrala arhiepiscopală Înălțarea Domnului din municipiul Buzău. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, informează Dragoş Olteanu, purtător de cuvânt al Eparhiei. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Grupul psaltic misionar Sfântul Roman Melodul al Eparhiei și de Corala Ortodoxă Mixtă Neagu Ionescu a Catedralei arhiepiscopale.

În cuvântul de învățătură, ierarhul locului a subliniat importanța marelui praznic al Nașterii Domnului pentru mântuirea oamenilor:

Creștinii din lumea întreagă – fiecare, potrivit pregătirii sale duhovnicești, dobândite în perioada postului – așteaptă cu bucurie sfântă acest mare praznic, care este o sărbătoare a familiei creștine, a recunoștinței pe care suntem datori s-o aducem Părintelui ceresc, pentru că, din iubire nețărmurită față de oameni, ni L-a dăruit pe Unicul Său Fiu, ca să ne mântuiască din robia păcatului și a morții. Nu avem cuvinte potrivite pentru a ne arăta această recunoștință și, de aceea, la slujba praznicului de astăzi, ne folosim de cuvintele Sfinților Părinți ai Bisericii, care au meditat profund la semnificația acestei mari minuni dumnezeiești – Întruparea lui Dumnezeu în istorie – singurul lucru nou sub soare.

Bunăoară, Sfântul Grigorie Teologul ne îndeamnă să dăm expresie bucuriei întâlnirii noastre cu Pruncul dumnezeiesc, prin cântarea: «Hristos Se naște, slăviți-L! Hristos din ceruri, întâmpinați-L! Hristos pe pământ, înălţaţi-vă! Cântaţi Domnului tot pământul şi cu bucurie lăudaţi-L, popoare, că S-a preaslăvit!». Ne exprimăm, astfel, credința că Fiul și Cuvântul lui Dumnezeu S-a născut, ca Persoană istorică, în urmă cu 2016 ani, din pântecele Sfintei Fecioare Maria, coborând în chip smerit în peștera Bethleemului, pentru ca, mai apoi, să-l înalțe pe om la ceruri. Dar El se naște perpetuu, în sufletele celor care cred în El, cu sinceritate și convingere, ca Fiu al lui Dumnezeu întrupat, răstignit și înviat, pentru noi și a noastră mântuire.

Spre finalul Sfintei Liturghii, foarte mulți credincioși, în special copii, s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos.

Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian l-a hirotesit întru arhidiacon pe părintele diacon Gianin-Cristian Oprea, profesor de muzică la Seminarul Teologic Ortodox Chesarie Episcopul din Buzău și dirijorul Coralei Neagu Ionescu.

Comentarii Facebook


Știri recente