Superiorul Așezămintelor Românești din Țara Sfântă la Patriarhul Ierusalimului

Superiorul Așezămintelor Românești de la Ierusalim, Ierihon și Iordan, reprezentantul Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Timotei Aioanei a răspuns invitației Preafericitului Părinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului și a vizitat vineri, 22 august 2014, sediul Patriarhiei Ierusalimului.

Părintele arhimandrit Timotei Aioanei a fost primit de Patriarhul Ierusalimului și de o parte dintre ierarhii Sinodului acestei Biserici.

Întâlnirea s-a desfășurat în Sala Tronului, în cadrul căreia reprezentantul Patriarhiei Române la Locurile Sfinte a transmis frățești urări pentru Patriarhul Ierusalimului din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

La eveniment au fost prezenți și: IPS Isihie, Mitropolit de Capitolia; IPS Timotei, Mitropolit de Bostra, IPS Aristarh, Arhiepiscop de Constantina și secretarul Sfântului Sinod al Patriarhiei Ierusalimului, și IPS Nectarie, Arhiepiscop de Anthidona și Epitrop al Patriarhiei Ierusalimului la Constantinopol.

„În cadrul întâlnirii au fost discutate aspecte ale activității liturgice și misionare din cadrul Așezămintelor Românești de la Locurile Sfinte. Preafericitul Părinte Teofil a amintit de recentele evenimente de la București dedicate Sfântului Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu, sprijinitor al Patriarhiei Ierusalimului și prieten apropiat al Patriarhului Hrisant Notara. De asemenea, a fost pomenit și ajutorul primit din Moldova de Patriarhia Ierusalimului, în vremea păstoririi Patriarhului Dositei al Ierusalimului, cărora românii i-au închinat o bogată lucrare monografică”, a spus părintele arhimandrit Timotei Aioanei.

Preafericitului Părinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului i-a înmânat în mod simbolic părintelui arhimandrit Timotei Aioanei cheia bisericii românești de la Ierihon și un antimis pentru săvârșirea Sfintei Liturghii. Patriarhul Ierusalimului a evocat întâlnirile avute cu Patriarhul României, cu Președintele României, dar și cu alți ierarhi români.

„Înaltpreasfințitul Nectarie, Arhiepiscop de Anthidona, prezent la întâlnirea din Sala Tronului a Patriarhiei Ierusalimului, a vorbit despre participarea sa, ca delegat al Preafericitului Teofil, la evenimentele de la București cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la martiriul Sfinților Brâncoveni. La finalul întâlnirii, Preafericitul Teofil a oferit o tratație, pentru că în ziua de 9 august, după calendarul ierusalimitean, 22 august după calendarul din România, s-au împlinit 9 ani de când a fost ales în demnitatea de Patriarh al Ierusalimului”, a spus părintele arhimandrit Timotei Aioanei.

Totodată, Patriarhul Ierusalimului a dăruit părintelui arhimandrit Timotei Aioanei lucrarea „Istoria Bisericii Ierusalimului”, care a apărut în trei ediții: 1910, 1970 și 2010.

Comentarii Facebook


Știri recente