Suntem destinați să fim fii ai lui Dumnezeu: Mitropolitul Teofan la hramul Mănăstirii Neamț

Mitropolitul Teofan a oficiat joi Sfânta Liturghie la hramul istoric al Mănăstirii Neamț, Înălțarea Domnului.

„Sărbătoarea Înălțării Domnului Hristos devine har, putere și binecuvântare pentru noi atunci când ne apropiem de Domnul, când ne apropiem de Împărăția cerurilor, împărtășindu‑ne cu Sfintele Taine și în mod special cu Trupul și Sângele Domnului Hristos”, a spus Mitropolitul Teofan la finalul sărbătorii.

„Destinația noastră este Împărăția cerurilor, a fi împreună cu Domnul Hristos de‑a dreapta lui Dumnezeu Tatăl, pentru că suntem părtași la același Trup cu care Domnul Hristos a șezut de‑a dreapta lui Dumnezeu Tatăl și cu Trupul lui Hristos și Sângele Lui ne împărtășim și noi.”

„Sfântul Apostol Pavel spune că noi suntem destinați a fi înfiați de Dumnezeu. Vedeți ce mare onoare ne face Domnul să ne înfieze pe noi! Sfântul Apostol Pavel spune că noi suntem fii ai lui Dumnezeu, împreună moștenitori cu Hristos”, a continuat Înaltpreasfințitul Părinte Teofan.

„Suntem părtași la libertatea măririi fiilor lui Dumnezeu și aceasta, iubiți credincioși, nu doar după moarte, nu doar după ce plecăm din această viață, ci încă din această viață, ca pregustare, suntem destinați de Dumnezeu să fim fii ai Lui și părtași ai Împărăției lui Dumnezeu”, a mai spus Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Mitropolitul Teofan a slujit împreună cu Episcopul Ignatie al Hușilor, cu Episcopul vicar Damaschin Dorneanul al Sucevei și Rădăuților, cu Episcopul vicar Emilian Crișanul al Aradului, cu Arhimandritul Benedict Sauciuc, starețul Mănăstirii Neamț, și cu alți stareți și clerici din Mitropolia Moldovei și Bucovinei.

Vindecare prin har

Sărbătoarea a început în ajun, cu slujba Privegherii, și a continuat a doua zi cu Sfințirea Mică a apei și cu o procesiune cu Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Neamț.

„Sfințirea apei reprezintă, de fapt, pentru noi, sfințirea vieții noastre, pentru că, prin împărtășirea cu harul lui Dumnezeu, prin gustarea din apa sfințită, ne vindecăm ființa noastră”, a spus Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul.

„Ne vindecăm privirea, pentru că nu întotdeauna privim cu dragoste spre cei care sunt lângă noi. Ne vindecăm inima și mintea, ca să cugetăm cele dumnezeiești. Ne vindecăm trupul, pentru ca să ne închinăm viața noastră lui Dumnezeu. Ne vindecăm de indiferență, de lipsa dragostei, ne vindecăm de ignoranță, de răutate și de păcat.”

În cuvântul de învățătură din cadrul Sfintei Liturghii, Episcopul Ignatie al Hușilor a vorbit despre bucuria apostolilor de după Înălțarea Domnului.

Prin Înălțarea Sa, Domnul vine mai concret în inima noastră

„Hristos a devenit realitatea cea mai profundă a inimii lor, S‑a interiorizat și a intrat în carnea și în sângele lor, L‑au metabolizat pe Hristos, așa cum Îl metabolizăm fiecare dintre cei care ne împărtășim la Sfânta Liturghie”, a spus ierarhul.

„El nu pleacă niciodată, pentru că întotdeauna vine în viața noastră, vine în adâncul inimii noastre și ne devine mai adânc decât putem noi să concepem sau să raționăm. Și, dacă devine atât de adânc în viața noastră, niciodată nu‑L vom putea lepăda, niciodată nu ne vom putea dezice de El, pentru că orice dezicere sau lepădare de El ar coincide cu dezicerea de noi înșine, cu lepădarea de noi înșine.”

„Și aceasta este minunea sărbătorii de astăzi, a Înălțării la Cer a Domnului Hristos: că, prin Înălțarea Sa, prin plecarea Sa, El de fapt vine mai concret în inima noastră”, a mai spus Preasfinția Sa.

Liturghia a fost urmată de Parastasul pentru ctitorii așezământului monahal și pentru toți eroii români.

Credincioșii care au participat la sărbătoare au putut cinsti Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Neamț, moaștele Sf. Cuv. Paisie Velicicovschi, ale Sf. Cuv. Simeon cel din Muntele Minunat și ale sfântului necunoscut de la Neamț.


Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Neamț a fost pictată în Lida în anul 665 şi dăruită de împăratul bizantin Ioan al VIII‑lea Paleologul domnitorului moldovean Alexandru cel Bun în anul 1429.

Foto credit: Mihail Vrăjitoru

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews


Știri recente