Suedia | PS Macarie în noua parohie românească din Kalmar: „La Judecata de Apoi vom fi judecați după cum am contribuit la binele și mântuirea semenilor noștri”

Zilele trecute, Episcopul Macarie al Europei de Nord a vizitat comunităţi de români din Suedia. Duminică, ierarhul le-a transmis credincioşilor arondaţi parohiei Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie din orașul Kalmar că unul din criteriile Judecăţii de Apoi va fi contribuţia ‘la binele şi mântuirea semenilor noştri.’

Joi, 8 februarie 2018 Părintele Episcop a săvârșit Taina Cununiei pentru doi tineri români din Stockholm. A doua zi, Preasfințitul Macarie a continuat catehezele despre Taina Botezului și a spovedit credincioșii la Centrul Episcopal din capitala Suediei.

De sărbătoarea Sfântului Sfințit Mucenic Haralambie, care a avut loc sâmbătă, ierarhul român a săvârșit Sfânta Liturghie la Centrul Episcopal și a botezat întru Hristos două fetițe a unor familii de români. De asemenea, ierarhul s-a întâlnit cu tinerii din Centrul pentru Tineret Sfântul Voievod Ștefan cel Mare (CTSM), pentru sfat duhovnicesc și binecuvântare.

Duminică, Preasfințitul Macarie s-a aflat la recent înființata parohie românească Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie din orașul Kalmar, de pe coasta de sud-est a Suediei. În timpul Sfintei Liturghii, ierarhul românilor din Europa de Nord l-a instalat în slujirea de preot paroh pe tânărul Andrei-Valerian Dănilă, absolvent de Teologie, stabilit de câțiva ani în orașul de la Marea Baltică.

În cuvântul rostit celor prezenţi, Preasfințitul Macarie a spus: ‘La Judecata de Apoi vom fi judecați după cum am contribuit la binele și mântuirea semenilor noștri. Nu vom fi judecați doar pentru faptele care ne privesc pe noi. Vom fi judecați în «rețea»! Folosesc acest termen binecunoscut de frățiile voastre, căci aproape toți ne aflăm în aceste rețele virtuale, dar nelucrătoare. Noi însă suntem legați unii de alții într-o rețea nevăzută, dar adevărată și lucrătoare, de legături duhovnicești. Tot ceea ce facem îi influențează pe cei cu care ne aflăm conectați în această rețea’.

Episcopul a subliniat în omilia sa că păcatele noastre, ‘fie și făcute în ascuns’, au consecinţe pe termen îndelungat. Acestea ‘vor afecta viețile celor de lângă noi sau urmașilor noștri. Darămite când vorbim despre relele îndreptate împotriva aproapelui! Sunt nenumărate situații de viață în care se întâmplă acest lucru’.

După oficierea Sfintei Liturghii, Părintele Episcop a oferit daruri celor mici și îndemnuri de încurajare celor mari. Totodată, Preasfințitul Macarie a binecuvântat înființarea filialei locale a Centrului pentru Tineret Sfântul Voievod Ștefan cel Mare (CTSM).

Foto Credit: Episcopia Europei de Nord

Comentarii Facebook


Știri recente