Suceava | Peste douăzeci mii de credincioși au participat la hramul Mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou (FOTO)

Peste 20 mii de credincioși din întreaga țară au participat în acest sfârșit de săptămână la hramul Mănăstirii bucovinene Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, informează doxologia.ro.

Ziua de 24 iunie, dată în care, în anul 1783, moaştele Sfântului Ioan cel Nou au fost aduse la Suceava de la Zolkiew (Jovkva), Ucraina, reprezintă pentru Bucovina unul dintre cele mai importante evenimente duhovnicești.

Manifestările prilejuite de hramul Mănăstirii au început din ajunul sărbătorii, vineri 23 iunie 2017, când racla cu cinstitele moaşte ale Sfântului Ioan cel Nou a fost scoasă din biserică şi aşezată spre închinare în baldachinul din curtea mănăstirii.

Slujba privegherii a fost oficiată de IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților împreună cu PS Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord și un sobor de clerici.

Sâmbătă, în ziua marii sărbători, Sfânta Liturghie a fost oficiată în prezența a mii de credincioși de IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, împreună cu cei doi ierarhi prezenți din ajun, cărora li s-a alăturat IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

La slujba arhierească au participat stareţi ai mănăstirilor din Eparhie, dar şi oficialităţi centrale, judeţene şi locale, între care Victor Opaschi, Secretarul de Stat pentru Culte. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala Arhiepicopiei Sucevei și Rădăuților.

La finalul Sfintei Liturghii, Părintele Mitropolit Teofan a rostit cuvântul de învăţătură, în care a subliniat principala virtute a Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava: aceea de a avea gândul la Hristos în tot timpul vieții lui.

În momentul în care i s-a pus în față, pe de o parte, să-și păstreze viața dar să-L trădeze pe Hristos, sau, pe de altă parte să piardă viața pământeană dar să rămână îmbrăcat în Domnul Hristos, Sfântul Ioan n-a avut nici o ezitare în a alege calea cea mântuitoare, a spus Înaltpreasfinția Sa.

Țelul nostru, iubiți credincioși, este îmbrăcarea în Domnul Hristos. A te ruga neîncetat nu înseamnă a sta în genunchi 24 de ore din 24, ci a avea gândul la Hristos în tot ceea ce faci, în tot ceea ce grăiești, în orice decizie pe care o iei având mărturie din Scripturi, pentru a afla dacă ești pe calea cea dreaptă, a adăugat ierarhul.

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Pimen a mulțumit tuturor celor prezenți și a vorbit despre importanța pe care o acordă credincioșii suceveni, și nu numai, acestei zile de sărbătoare.

După Sfânta Liturghie, a avut loc pelerinajul cu moaştele Sfântului Ioan cel Nou pe străzile Municipiului Suceava.

Racla cu moaştele Sfântului Ioan, purtată pe umeri de preoţi şi credincioşi, a ajuns, pe rând, la la Bisericile: Învierea Domnului, Sfântul Ioan Botezătorul, Sfântul Gheorghe – Mirăuţi, Sfântul Dumitru, Sfântul Nicolae, la Catedrala Naşterea Domnului și la Biserica Naşterea Maicii Domnului, revenind în cele din urmă la mănăstire.

La fiecare biserică în dreptul căreia racla cu sfintele moaşte s-a oprit, ierarhii au fost întâmpinaţi de preoţii slujitori cu Sfânta Evanghelie şi Sfânta Cruce în mâini, iar preoţii au rostit rugăciuni. La întoarcere, racla a fost aşezată din nou sub baldachinul din curtea Mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava.

© doxologia.ro

Comentarii Facebook


Știri recente