SUA | Congresul Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a avut ca temă unitatea de credință și de neam

Congresul Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Statelor Unite ale Americii s-a desfăşurat anul acesta la Chicago, în perioada 29 iunie – 1 iulie, şi a avut ca temă unitatea de credință și de neam a românilor.

Întrunirea a reunit clerici şi mireni de pe tot cuprinsul eparhiei care au discutat şi despre modalitățile de păstrare a identității românești într-o lume afectată de globalism.

Liturghie şi Te Deum în deschiderea lucrărilor

Evenimentul a debutat cu oficierea Sfintei Liturghii în catedrala din Chicago cu prilejul sărbătorii Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel. Slujba a fost oficiată de Mitropolitul Nicolae al celor două Americi şi Arhiepiscopul Irineu al Alba Iuliei.

La finalul Liturghiei, Părintele Arhiepiscop Irineu a rostit un cuvânt în care a evidențiat eforturile poporului român în lupta pentru unitate naţională.

„Moșii și strămoșii noștri din Țara Carpatică au fost conduși prin suferințele Golgotei, spre învierea statului național unitar român și spre câștigarea unui nume între popoarele lumii”, a spus ierarhul.

După Liturghie, cei doi arhierei au oficiat slujba parastasului pentru ierarhii, clericii și credincioșii Eparhiei Americii, trecuți la Domnul, după care au săvârșit slujba de Te-Deum, aducând mulțumire lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra poporului român.

Lucrările congresului

În deschiderea lucrărilor congresului, după cuvântul de bun venit al Părintelui Mitropolit Nicolae, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu a susținut discursul de deschidere intitulat: Marea Unire din 1918, eveniment sublim al istoriei românești. Bucurie, biruință și responsabilitate.

Înaltpreasfinţia Sa a subliniat că Marea Unire a „însemnat înfăptuirea celui mai înalt ideal patriotic și politico-național al poporului român” şi a semnalat că datorită jertfelor depuse pentru „închegarea firească a neamului” suntem răspunzători de modul în care ne îndeplinim datoriile față de neam și țară.

Congresul Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Statelor Unite ale Americii a ajuns anul acesta la cea de-a 82-a ediţie.

Foto credit: Arhiepiscopia Alba Iuliei

Comentarii Facebook


Știri recente