Stavropoleos 300: Volumele aniversare lansate

Cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la întemeierea Mănăstirii Stavropoleos din Capitală, Editura Cuvântul Vieții a lansat trei volume aniversare dedicate istoriei și patrimoniului așezământului monahal.

Primul volum, intitulat „Liturghierul grecesc de la Mănăstirea Stavropoleos”, reproduce în facsimil un manuscris grecesc din secolul 17, păstrat în colecția Mănăstirii Stavropoleos. Volumul conține un studiu introductiv semnat de istoricul Ovidiu Victor Olar, cercetător la Institutul de istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române, intitulat „De la Muntele Athos la București: Peregrinările unui manuscris din colecția Mănăstirii Stavropoleos”.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Următorul volum, „Stavropoleos 300. București, Balcani, Europa”, prezintă istoria, viața bisericească, economică și culturală din secolele 18-19 în raport cu așezământul monahal.

Editori sunt Părintele Iustin Marchiș, duhovnicul Mănăstirii Stavropoleos, Stavrofora Mihaela Luchian, stareța mănăstirii, și monahia Atanasia Văetiși.

„Am alăturat studii și eseuri, așa cum autorii au ales să abordeze tema, și le-am pus pe toate împreună, din dorința de a celebra cu toții un moment care, pentru noi, cei care trăim acum în Stavropoleos, marchează o istorie de trei secole, din care suntem recunoscători că facem parte”, se arată în nota editorială a volumului.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Al treilea volum aniversar lansat, „Colecția Mănăstirii Stavropoleos”, este un catalog al obiectelor din patrimoniul așezământului monahal, precum icoane, prapuri, pomelnice și picturi murale.

„Volumul de față, primul dintr-o serie care va continua cu celelalte tehnici și tipuri de artefacte prezente în colecție, apare cu prilejul aniversării a 300 de ani de la întemeierea Mănăstirii Stavropoleos, de către egumenul grec Ioanichie, cel care a început înzestrarea acesteia cu opere de artă valoroase, astăzi piese semnificative ale colecției”, semnează monahia Atanasia Văetiși, la începutul volumului.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Toate cele trei volume au apărut la Editura Cuvântul Vieții sub îngrijirea echipei coordonate de pr. Ștefan Zară, consilier eparhial, și de lect. Sebastian Nazâru, inspector eparhial la Sectorul Cultură și Comunicații Media al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Tipărirea s-a realizat la Tipografia Cărților Bisericești. Grafica a fost semnată de Ioana Bita Giulea, iar imaginile și prelucrarea acestora sunt făcute de o echipă coordonată de Daniel Mihail Constantinescu, lect. univ. la Universitatea Națională de Artă din București.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu


Știri recente