Statutul legal al zilei de duminică, dezbătut la Bruxelles

La Bruxelles, a avut loc luni, 20 iunie 2011, o dezbatere asupra importantei protejării statutului de zi liberă a duminicii, precum și a menținerii numărului de ore de muncă la un nivel decent, printr-o legislație corespunzătoare. Evenimentul a fost organizat de către Alianța Europeană pentru ziua de Duminică, o rețea de sindicate, organizații din societatea civilă și comunități religioase care și-au propus să crească, în rândul cetățenilor europeni, conștiința importanței respectării dreptului la timp liber.

Sociologi, psihologi dar și specialiști în drept și factori de decizie din cadrul institutiilor europene de la Bruxelles s-au reunit în cadrul unei conferințe pe tema impactului muncii în ziua de duminică asupra sănătății, siguranței și integrarii sociale a angajaților. Participanții au subliniat că Europa are nevoie de un model de viață bazat nu doar pe producție și consum, ci și pe timp liber, necesar angajamentului și interacțiunii sociale.

Printre experții prezenți s-a numărat și Dl. Prof. Friedhelm Nachreiner, psiholog german ale cărui studii au contribuit la promulgarea, în Germania, a unei legi ce impune ca toate magazinele să fie închise în zilele de duminică.

„La orice rezultate statistice te-ai uita, rezultatele sunt mereu aceleași: orice persoană care lucrează duminica este afectată negatic de acest lucru, atât în termeni de sănătate, cât și de siguranță”, a spus Prof. Nachreiner, potrivit europeansundayalliance.eu, citat de orthodoxero.eu.

Participanții au cerut ca atât legislația europeană, cât și cele naționale să acorde mai multă atenție vieților personale ale angajaților, aceasta incluzând timp liber care să poată fi petrecut în familie, activități civice ori culturale.

Comentarii Facebook


Știri recente