Statul rus va putea ajuta mai mult organizațiile religioase

Dreptul organizațiilor religioase din Rusia la ajutor financiar din partea statului a fost introdus în modificările făcute de administrația prezidențială la proiectul de lege privind ajutorul de stat în sprijinul organizațiilor noncomerciale. După cum au anunțat membrii comisiei de profil din Duma de Stat a Federației Ruse, proiectul va intra în curând la o nouă audiere. Organizațiile religioase, anunță ziarul rusesc Vedomosti, vor primi, de asemenea, statutul de organizații orientate social. După cum a declarat președintele comisiei din dumă, Serghei Popov, comisia va analiza modificările pe 19 februarie, iar audierea proiectului se va face pe 26 februarie 2010, informează Blagovest-info.ru, preluat de ‘Ziarul Lumina’.

În prima redacție a legii, organizațiilor religioase nu li se oferea nimic din ajutorul de stat destinat partidelor politice și corporațiilor de stat. Ulterior, datorită solici-tărilor Bisericii Ortodoxe Ruse, proiectului i-au fost aduse modificări. Este vorba de unele scutiri de taxe și ajutoare pe care le primesc organizațiile noncomerciale, adresate acum și bisericilor. Ministerul Dezvoltării Economice a fost, de asemenea, de acord cu aceste modificări.

Funcționarul dumei a mai spus că, inițial, organizațiile religioase nu au fost incluse în proiectul de lege fiindcă se considera că acestea ar putea înființa noi personalități juridice spre a sustrage fonduri pentru realizarea unor proiecte, ceea ce ar fi denaturat esența Bisericii, care trebuie să se ocupe de asistență religioasă. Dar, în final, a învins părerea că organizațiile reli- gioase trebuie stimulate în actele de caritate. Introducerea modificărilor a fost solicitată de Biserica Ortodoxă Rusă.

Parohiile Bisericii Ruse, după aprobarea acestor modificări, vor putea pretinde prioritate la banii pe care guvernul îi alocă în ve-derea profilaxiei avorturilor și a susținerii tinerelor familii, a relatat ziarului Vedomosti Serghei Markov, membru al comisiei din dumă. Organizațiile religioase au și acum diferite scutiri de taxe și impozite: nu plătesc impozitul pe avere și teren, au reducere la TVA și la impozitul pe venit.

Legea nu presupune oferirea în mod automat a scutirilor și a facilităților pentru toate organizațiile religioase, subliniază consultantul juridic al Patriarhiei Moscovei, doamna Xenia Cernega, fiindcă se va face o triere. După spusele acesteia, în primul rând, solicitări vor face acele parohii care se ocupă de asistența socială, ajutând săracii și pe cei fără casă.

Comentarii Facebook


Știri recente