Statuie a Reginei Maria, sfințită la Deva de Ziua Națională

Episcopul Nestor al Devei și Hunedoarei a sfințit vineri, de Ziua Națională, o statuie a Reginei Maria amplasată în fața Palatului Administrativ din oraș.

Ceremonia a început cu intonarea Imnului Național, urmată de o slujbă de Te Deum oficiată de Preasfințitul Părinte Nestor.

Într-un scurt cuvânt rostit după slujbă, ierarhul a avertizat că România riscă să-și piardă identitatea dacă pierde valorile care i-au marcat întreaga istorie: credința în Dumnezeu, spiritul de jertfă prin dragoste frățească și devotamentul față de patrie, de neam și de unitatea națională.

După sfințirea monumentului, primarul Devei, Florin Oancea, a spus că „statuia Reginei Maria reprezintă un simbol al demnității, al curajului și devotamentului”.

„În această zi, când se împlinesc 105 ani de la Marea Unire de la Alba Iulia, este o onoare să ne amintim de una dintre personalitățile remarcabile care au contribuit la realizarea visului nostru național.”

„Regina Maria a României a fost o femeie puternică și inspirațională, care a avut un rol esențial în istoria noastră. Ea a fost o regină dedicată, o mamă iubitoare și un lider remarcabil”, a mai afirmat primarul municipiului Deva.

Manifestarea s-a încheiat cu o paradă militară: au defilat Garda de Onoare, reprezentanți ai forțelor de ordine și ai unităților de intervenție din județul Hunedoara.

Peste 2.000 de oameni au luat parte, vineri, la manifestările dedicate Zilei Naționale a României, la Deva. Ceremoniile s-au desfășurat, pentru prima oară, în Centrul istoric al municipiului, în apropierea Palatului Administrativ, unde își desfășoară activitatea Consiliul Județean Hunedoara.

Statuia de la Deva a Reginei Maria

Regina Maria a jucat un rol decisiv în realizarea României Mari:

  • l-a consiliat pe Regele Ferdinand să intre în Primul Război Mondial de partea puterilor care se împotriveau Germaniei și Imperiului Austro-Ungar (care îngloba mai multe națiuni, inclusiv pe românii din Transilvania);
  • a îngrijit răniții și a încurajat soldații pe front;
  • după război, a realizat un turneu diplomatic pentru recunoașterea internațională a României Mari.

Statuia Reginei Maria de la Deva are cinci metri înălțime cu tot cu soclu, este realizată din bronz, iar postamentul este placat cu piatră naturală.

Pe fiecare fațetă a soclului, autorul, artistul plastic Ștefan Bințințan din Alba Iulia, a plasat câte un basorelief din bronz cu scene reprezentative din viața Reginei Maria.

Foto credit: Facebook / Florin Oancea

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente