Starețul Schitului Darvari despre harul unic al Prodromiței: Trezește în noi dorința de schimbare. Lăsați-vă priviți!

Schitul Darvari din Capitală a serbat marți 100 de ani de la așezarea în biserica sa a uneia dintre cele mai vechi copii ale Icoanei Maicii Domnului Prodromița. Starețul Arsenie Irimiea a explicat harul care o deosebește de alte icoane: Privind-o, „de fapt te lași privit de ea”, iar aceasta „trezește în noi dorința de schimbare, ori ceea ce Părinții, în Teologia ascetică și mistică, numesc «neliniștea cea bună»”.

Lucrarea pe care Dumnezeu a avut-o cu Icoana Prodromiței, prin pictarea minunată a acesteia, „este lucrarea pe care Dumnezeu o are cu noi când pictează asemănarea Lui în noi”, a explicat părintele stareț. „Dumnezeu, când vrea să ne facă ai Lui, pictează în noi Chipul Său, ca noi să devenim cât mai asemănători cu El prin har.”

O oglindă în care ne recunoaștem chipul real

Iar „Icoana Maicii Domnului Prodromița poartă un har care ține tot de felul minunat al pictării chipului ei”, a continuat Protosinghelul Arsenie Irimiea.

Schitul Darvari din Capitală a serbat marți, 12 iulie 2022, 100 de ani de la așezarea în biserica sa a uneia dintre cele mai vechi copii ale Icoanei Maicii Domnului Prodromița. Sărbătoarea a început cu Provegherea și rugăciunile pentru ploaie, oficiate în ajun. Foto: Schitul Darvari

„În Acatistul Maicii Domnului Prodromița se zice: «Bucură-te, că în icoană te schimbi la faţă, pe privitori uimind; / Bucură-te, că uneori chipul ţi se întunecă, mustrător devenind»”, a spus starețul Schitului Darvari. „Harul acesta se vede și în Icoana Maicii Domnului Prodromița de aici.”

„Privind Icoana Prodromiței, care-ți fură ochii, de fapt și de drept te lași privit de ea, a mai precizat protosinghelul. „Îți trebuie mare curaj să nu-i zici nimic, dar, dacă o privești în tăcere și te lași privit de ea, nu mai ai nevoie de nimic și pleci acasă  cu un dor și cu o privire pe care nu o mai poți uita.”

Este nevoie de curaj să privim icoana, a mai spus starețul, pentru că ea devine, prin harul ei unic, o oglindă în care ne vedem așa cum suntem cu adevărat: „Astăzi ni se dezvăluie ca într-o oglindă, privind către icoana Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, de ce suntem triști. Cunoaștem poruncile lui Dumnezeu, dar nu le îndeplinim”.

„Evanghelia” Maicii Domnului

„Și sursa nefericirii omului modern stă în încercarea, în practicarea cu orice chip a voii proprii”, a precizat Sfinția Sa. În acest context, starețul a spus că există „cea de a cincea Evanghelie”,  a Maicii Domnului, cuprinsă într-o singură frază rostită de Preacurata la Nunta din Cana: „Faceți orice vă va spune” (Ioan 2, 5).

Schitul Darvari din Capitală a serbat marți, 12 iulie 2022, 100 de ani de la așezarea în biserica sa a uneia dintre cele mai vechi copii ale Icoanei Maicii Domnului Prodromița. Foto: Schitul Darvari

Pictarea de către Dumnezeu în noi a asemănării noastre cu El nu se poate face fără tăierea voii omului și lăsarea lui în voia Domnului, a explicat starețul. El a amintit că Hristos, la Judecata de Apoi, le va spune celor care nu se mântuie: Nu vă cunosc pe voi – afirmație tâlcuită de Sf. Grigorie de Nyssa ca: „Nu recunosc Chipul Meu în voi”.

Prodromița de la Schitul Darvari: 100 de ani

Protosinghelul Arsenie Irimiea a mai vorbit despre istoricul obștii și momentul aducerii copiei Icoanei Maicii Domnului Prodromița în biserica mănăstirii. Anul acesta se împlinește un secol de rugăciune neîncetată la această icoană.

„În 1921, părinții prodromiți care erau la București cu ascultarea să strângă ajutoare pentru Sf. Munte Athos trimit vorbă starețului Arhim. Simeon Ciomandra, mărturisind o durere personală. Le era dor de Preasfânta Fecioară”, a menționat părintele protosinghel.

Schitul Darvari din Capitală a serbat marți, 12 iulie 2022, 100 de ani de la așezarea în biserica sa a uneia dintre cele mai vechi copii ale Icoanei Maicii Domnului Prodromița. Foto: Schitul Darvari

Starețul de atunci al Schitului Darvari, unde locuiau temporar părinții prodromiți, a comandat o copie a icoanei. Aceasta a fost pictată, sfințită și trimisă la București, unde a ajuns în 1922.

„Aceasta este dorința, îndemnul și urarea obștii Schitului Darvari din ziua Maicii Domnului Prodromița: Lăsați-vă surprinși. Dacă nu se împlinește ceea ce ați gândit, vine ceva mult mai mult. Nu puneți încă punct. Dați ocazia Prodromiței să vă mulțumească pentru că ați fost la sărbătoarea ei. Și, privind-o pe ea, lăsați-vă priviți”, a încheiat starețul.

Schitul Darvari din Capitală a serbat marți, 12 iulie 2022, 100 de ani de la așezarea în biserica sa a uneia dintre cele mai vechi copii ale Icoanei Maicii Domnului Prodromița. Pr. prof. Gh. Holbea a vorbit la sfârșitul slujbei despre cinstirea Sf. Paisie Agioritul. Foto: Schitul Darvari

Sărbătoarea Prodromiței a început la Schitul Darvari luni seară, cu slujba Privegherii și Slujba la vreme de secetă. După Sfâna Liturghie, Părintele Profesor Gheorghe Holbea le-a vorbit credicioșilor despre viața Sfântului Paisie Aghioritul, sărbătorit în aceeași zi.


Schitul Darvari este unul din cele zece paraclise patriarhale din Capitală, care sprijină activitatea Centrului de Presă Basilica al Patriarhiei Române. Celelalte hramuri ale sfântului așezământ sunt cinstirea Icoanei Maicii Domnului „Prodromița” (12 iulie) și „Soborul Sf. Arh. Mihail și Gavriil” (8 noiembrie).

Foto credit: Schitul Darvari

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente