Starețul Putnei: Sfânt-strămoșii noștri ne grăiesc în acest an și ne îndeamnă la o înviere a nației

Arhimandritul Melchisedec Velnic a vorbit în noaptea de Înviere despre chemarea strămoșilor la o înviere a neamului. Dar „o înviere a poporului nu se poate realiza fără oameni ai lui Dumnezeu”, spunea Mihai Eminescu. Ea va fi posibilă „numai dacă întru toate Îl vom pune pe Hristos” și numele Lui, care ne va lumina pe fiecare în parte și întregul neam românesc, a spus arhimandritul.

El s-a referit la Cuvântul Pastoral al Sfântului Sinod din Duminica Ortodoxiei , în care se spune că Anul 2021 „oferă prilejul de a manifesta mai intens dragostea și dorul pentru frații români din afara granițelor țării, dar și ocazia de a arăta grija pentru cei trecuți din această viață.”

În acest scop, la Mănăstirea Putna se pregătește un eveniment emblematic, care va avea loc în 15 august 2021: „150 de ani de la serbarea din 1871. Continuitatea unui ideal”. Acesta va reitera Prima Serbare a Românilor de Pretutindeni organizată de Mihai Eminescu la Putna cu 150 de ani în urmă.

Sfântul Sinod, în Cuvântul Pastoral din Duminica Ortodoxiei, menționează că scopul evenimentului este afirmarea și consolidarea unității românilor din țară și din afara granițelor și „întărirea legăturilor frățești, a comuniunii de iubire și a împreună lucrării spre binele comun al poporului român”.

La serbarea din 1871 au participat scriitorul Ioan Slavici, muzicianul Ciprian Porumbescu, istoricul A.D. Xenopol. Atunci „scopul nu a fost altul decât de a arăta în fața întregii lumi că am avut un trecut și vom avea un viitor”, a afirmat părintele arhimandrit.

Ceea ce au gândit atunci studenții români „avea să se înfăptuiască peste aproape 50 de ani, Unirea cea Mare, căci au zis ei: mai întâi unirea în credință și în cultură. Și așa s-a și făcut”,  a adăugat el.

Acum, însă, „suntem prea risipiți, suntem prea împrăștiați, am închis de multe ori ușa milostivirii lui Dumnezeu, am închis ușa dragostei față de aproapele, credința șovăie, cultura, învățământul sunt lăsate deoparte și cunoașteți prea bine ce conțin manualele de Istorie și de Literatură română”, a spus starețul.

„De aceea, cred că sfânt strămoșii noștri ne grăiesc nouă în acest an și ne îndeamnă pe noi la o înviere a nației, la o trezire a nației din această amorțire”, a îndemnat arhimandritul.

„O înviere, avea să spună Mihai Eminescu, o ridicare a poporului, nu se poate realiza fără oameni ai lui Dumnezeu. Iată ce conștiință avea marele Eminescu.”

„Creștini suntem și avem datoria de a fi mărturisitori ai Învierii lui Hristos. Să nu ne lipim inima de cele trecătoare, ci să ne lipim inima de ceea ce au iubit sfânt strămoșii noștri. Și, în felul acesta, pace multă vom avea”, a mai spus Arhimandritul Melchisedec.

„Buna chivernisire a țării trebuie așezată pe temelia cea tare a dragostei de neam, a dragostei de patrie, a dragostei față de valorile noastre sfânt-strămoșești, a dragostei față de credința și față de sufletul acestui popor. Nu am rezistat în istorie altfel”, a adăugat el.

„Nu uitați ca, prin faptă și cuvânt, să-L mărturisim pe Hristos. Cugetarea să ne fie la numele Lui și numele Lui ne va lumina, ne va dărui lumină în suflet, lumină în cuget și lumina va stăpâni întregul nostru neam românesc”, a încheiat părintele stareț.

Vezi și:

Foto credit: Facebook / Mănăstirea Putna (Sf. Paști 2020)

Comentarii Facebook


Știri recente