Starețul Mănăstirii Cernica a fost hirotesit arhimandrit

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a participat la Sfânta Liturghie, săvârșită la Mănăstirea Cernica, județul Ilfov. La final, părintele Maxim Bădoiu, starețul Mănăstirii Cernica, a fost hirotesit arhimandrit, informează „Ziarul Lumina”.

Ieri, 11 august, în duminica a VII-a după Rusalii, în Biserica Ortodoxă a fost citită pericopa evanghelică de la Sfântul Evanghelist și Apostol Matei, în care s-a arătat vindecarea de către Mântuitorul Iisus Hristos a doi orbi și a unui mut demonizat din Capernaum, orașul în care locuia Domnul Iisus Hristos după ce Se mutase din Nazaret. Vindecarea acestora ne arată că Mântuitorul, în pofida răutății fariseilor care-L invidiau și-L denigrau, a săvârșit binele din iubire milostivă pentru oameni. În acest sens, și noi trebuie să învățăm de la Domnul Hristos să săvârșim binele, chiar dacă unii ne invidiază și ne tulbură.

În cuvântul de învățătură rostit la finalul Sfintei Liturghii, săvârșită în biserica Mănăstirii Cernica de către un sobor de preoți și diaconi, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a arătat că de la cei doi orbi vindecați de boala orbirii trupești învățăm să fim recunoscători lui Dumnezeu și oamenilor prin care Dumnezeu a lucrat ca să ne ajute. „Evanghelia ne mai arată că invidia este o patimă fioroasă, care se hrănește din binele altora. Cu cât altora le merge mai bine, cu atât invidiosul se îmbolnăvește, se consumă și se chinuie mai mult în sufletul său. Mântuitorul Iisus Hristos nu le-a răspuns de data aceasta acelor invidioși, clevetitori, care spuneau că El scoate demonii cu puterea demonilor, iar faptele Lui vorbeau de la sine; El străbătea toate cetățile și satele și vindeca toată boala și toată neputința din popor. Evanghelia ne îndeamnă la o credință puternică și mărturisită cu tărie, nu doar la o credință ținută în gând. El ne îndeamnă la o rugăciune stăruitoare. Când cerem ceva, trebuie să stăruim. Nu cerem o dată și, dacă nu s-a împlinit imediat, nu mai mergem la biserică și mergem la vrăjitoare, cum se întâmplă uneori din păcate, că poate ele rezolvă mai ușor problema. Mai învățăm recunoștința puternică a celor doi orbi vindecați și cum să ne bucurăm când cineva bolnav s-a vindecat, nu să ne întristăm. Sfântul Apostol Pavel spune: «Bucurați-vă cu cei care se bucură și plângeți cu cei ce plâng!» Aceasta este starea sănătoasă a sufletului omului în raport cu semenii săi”, a explicat Preafericirea Sa.

Părinții Bisericii au așezat această pericopă evanghelică, despre vindecarea celor doi orbi și a unui mut demonizat, în timpul Postului Adormirii Maicii Domnului pentru a ne arăta că avem nevoie de vindecarea de bolile trupești și sufletești. Întâistătătorul Bisericii noastre a subliniat în acest sens că această vindecare se obține prin mărturisirea păcatelor la Spovedanie, prin împărtășirea mai deasă și prin lauda adusă lui Dumnezeu, Maicii Domnului și sfinților, prin care Dumnezeu lucrează și ne ajută adesea în chip minunat.

„Ziua de astăzi va rămâne de neuitat în activitatea mea și în rugăciunile mele”

La finalul Sfintei Liturghii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a acordat rangul de arhimandrit protosinghelului Maxim Bădoiu, starețul vechii lavre de cultură și spiritualitate din apropierea Bucureștiului. „Apreciind vrednicia mănăstirii acesteia, în care au viețuit oameni care au devenit sfinți, și hărnicia părintelui stareț și a obștii, am acordat părintelui stareț acest rang de arhimandrit. Când un stareț sau un preot paroh primește o distincție, cinstea nu rămâne doar a lui, ci se extinde la obștea pe care o conduce duhovnicește, potrivit cuvintelor Sfântului Ioan Gură de Aur, care zice: «Se încoronează capul și se cinstește întreg corpul». Această cinstire se aduce nu numai starețului, ci și obștii Mănăstirii Cernica”, a precizat Preafericirea Sa.

După hirotesia întru arhimandrit, părintele stareț Maxim Bădoiu a mulțumit membrilor Sfântului Sinod pentru încrederea acordată și a rugat pe Bunul Dumnezeu ca efortul și dragostea părintească ale Preafericirii Sale să fie răsplătite. „Ziua de astăzi va rămâne de neuitat în activitatea mea și în rugăciunile mele către Dumnezeu cel Atotputernic. Sunt conștient că pentru continuarea frumoaselor activități de la Mănăstirea Cernica trebuie depuse eforturi susținute în lucrarea duhovnicească. Ca stareț al Mănăstirii Cernica, cu dragoste fierbinte, rog pe Bunul Dumnezeu să binecuvânteze și să întărească credința, speranța și dragostea noastră, a tuturor, să înnoiască și să sfințească viața noastră. Îmi pun nădejdea în puterea harului Preamilostivului Dumnezeu, în credința tare a poporului dreptcredincios și în înțelegerea și colaborarea tuturor celor care iubesc Biserica noastră strămoșească”, a spus arhimandritul Maxim Bădoiu, starețul Mănăstirii Cernica.

Gramata de ridicare în rang a fost citită de către părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, exarh administrativ al Arhiepiscopiei Bucureștilor. Pentru biserica și biblioteca mănăstirii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a dăruit mai multe cărți tipărite recent la Tipografia Cărților Bisericești a Patriarhiei Române, iar în semn de mulțumire pentru sprijinul oferit Mănăstirii Cernica și pentru îndemnurile sufletești primite de la Patriarhul României, obștea Mănăstirii Cernica a dăruit Preafericirii Sale o icoană și un buchet de flori.

Comentarii Facebook


Știri recente