Starețul Efrem Vatopedinul a petrecut peste două ore online răspunzând la întrebările credincioșilor români

Asociația Pemptousia din Grecia și ASCOR Iași au organizat joi seară o întâlnire online cu Părintele Arhimandrit Efrem, Starețul Mănăstirii Vatoped din Sfântul Munte Athos. Acesta a ținut o cuvântare de o jumătate de oră și apoi a petrecut alte două ore în dialog cu credincioșii ortodocși din România.

Întâlnirea, intitulată „Creștinul în vremurile noastre” și transmisă în direct pe pagina de Facebook a portalului Doxologia.ro, a fost deschisă cu o binecuvântare oferită de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. În continuare, starețul a vorbit despre viața în Biserică astăzi.

El a spus că numai în Biserică moartea este biruită. „Așa cum Hristos cu moartea a călcat pe moarte, așa și noi, cu ajutorul lui Hristos, depășim moartea și trăim Învierea. Și această Înviere este Lumina care a izvorât din Mormântul gol și nou al lui Hristos”, a spus Arhimandritul Efrem.

„Hristos ne-a adeverit că Lumina este Persoană: «Eu sunt Lumina lumii»… Cu această certitudine, cu această credință, să înaintăm în viața Bisericii. Numai înlăuntrul Bisericii. Și atunci vom dobândi apa veșnică, cea care nu se schimbă, și vom simți această plinătate a harului.”

La final, participanții au putut dialoga cu arhimandritul. Ei au avut întrebări despre cum să trăiască și să-și mărturisească credința. Traducerea a fost asigurată în timp real de un monah român din Sfântul Munte.

Arhimandritul Efrem, Starețul Lavrei Vatoped, s-a născut în 1956 în Cipru. Părinții săi munceau pământul. A absolvit Facultatea de Teologie a Universității din Atena. La 19 ani a ajuns prima dată în Sfântul Munte, unde Sfântul Efrem Katunakiotul i-a prezis că se va călugări, deși el se împotrivea gândului.

În 1982 a fost tuns în călugărie în obștea de la Nea Skiti a Părintelui Iosif Vatopedinul, ucenic al Cuviosului Iosif Isihastul (†1959). Obștea s-a mutat în Mănăstirea Vatoped în 1990, iar Părintele Efrem a fost ales stareț.

Sfântul Munte Athos, situat pe o peninsulă din nordul Greciei, este singura republică monastică din lume. Este condus de Sfânta Chinotită, formată din 20 de delegați ai celor 20 de mănăstiri din cuprinsul său.

Pe lângă mănăstiri, în Sfântul Munte se mai găsesc schituri și numeroase chilii. Două dintre schituri sunt românești: Schitul Cinstitului Înaintemergător (Prodromu) și Schitul Sfântului Mucenic Dimitrie (Lacu).

Foto credit: Doxologia.ro

Comentarii Facebook


Știri recente