Stareții și starețele din Mitropolia Moldovei și Bucovinei s-au întâlnit în sinaxă la Mănăstirea Văratec

Sinaxa monahală mitropolitană a stareților și starețelor mănăstirilor din Mitropolia Moldovei și Bucovinei a avut loc marți la Mănăstirea Văratec și a avut tema „Rugăciunea în viața monahului de astăzi”.

Ziua a început cu slujba Sfintei Liturghii oficiate de Părintele Mitropolit Teofan, care i-a avut alături în slujire pe Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, pe Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, și pe Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților

În continuare, stareții și starețele s-au întrunit în Biblioteca mănăstirii, dedicată cuvioaselor Nazaria și Olimpiada de la Văratec, unde împreună cu ierarhii Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, au început lucrările sinaxei și au discutat despre rolul rugăciunii în viața monahului.

„Dumnezeu, în milostivirea Sa, ne-a binecuvântat ca să ne întâlnim aici, în această veche și frumoasă și sfântă mănăstire”, a spus Mitropolitul Moldovei și Bucovinei la începutul întrunirii.

„O parte din cei de față ne-am împărtășit cu Sfintele Taine. Toți ne împărtășim cu cuvântul Domnului și pe această sfântă părtășie a noastră cu Cerul se va desfășura, nădăjduim, și întâlnirea călugărilor, părinților stareți și starețe din mitropolia noastră, în prezența, cu participarea ierarhilor Sinodului Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, cărora le mulțumesc pentru prezență și pentru lucrare.”

Invitatul întâlnirii de la Mănăstirea Văratec a fost Părintele Episcop Epifanie Lidras, starețul Mănăstirii Maheras din Cipru, care le-a vorbit participanților la sinaxă despre experiența sa ca păstor al așezământului cipriot.

„Anul acesta bucuria reîntâlnirii a fost sporită de prezența Preasfințitului Epifanie din Cipru, cuvânt care a avut puterea să însuflețească inimile părinților stareți și a maicilor starețe, care astfel se întorc în obștile lor mai bogați și poate mai conștienți de înălțimea chemării lor”, a declarat, la finalul sinaxei, Arhim. Gavriil Alexa, exarh administrativ al Arhiepiscopiei Iașilor.

Sinaxa monahală din Mitropolia Moldovei și Bucovinei s-a înscris în cadrul manifestărilor dedicate Anului omagial al rugăciunii în Patriarhia Română.

Foto credit: Doxologia.ro / Flavius Popa

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente