SS Bartolomeu I amintește de evenimentele din Constantinopol din luna septembrie 1955

Luni, 8 august, Sanctitatea Sa, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I, la slujba oficiată cu ocazia sărbătorii Nașterii Maicii Domnului, a vorbit despre evenimentele din septembrie 1955, numite „Septemvrina”.

În zilele de 6 și 7 septembrie 1955, o mulțime de turci s-au năpustit asupra locuitorilor de etnie greacă din Constantinopol, distrugând și arzând mai multe case, școli, magazine și biserici. Motivul a fost presupusa bombardare a casei lui Kemal Ataturk din orașul Tesalonic, care s-a dovedit apoi că a fost regizată de guvernul turc. Aceste evenimente au dus la exilul multor greci din Constantinopol și sunt asemănate cu Marele Exil din Asia Mică din anul 1922, unde, după aproape 3000 de ani de istorie grecească, din această zonă au fost nevoiți să plece aproape 1.500.000 de greci.

Patriarhul Ecumenic a subliniat faptul că bucuria începutului noului an bisericesc este eclipsat de amintirile acestor evenimente din noaptea zilei de 6 spre 7 septembrie 1955. Deși anii 1955, 1964, 1974 au fost ani grei pentru grecii din Constantinopol și mulți au fugit, totuși cei puțini care au rămas au păstrat curajul, întăriți fiind de harul lui Dumnezeu, continuându-și viața și respectându-și tradițiile și credința creștină.

Sanctitatea Sa și-a exprimat dorința ca Turcia să intre cât mai repede în Uniunea Europeană pentru că aceasta ar conduce la multe schimbări atât pentru grecii de acolo, cât și pentru Biserica din Constantinopol.

Încheind cuvântul Său, Patriarhul Ecumenic a îndemnat pe credincioși să aibă răbdare, credință și speranță că vor veni vremuri mai bune. De altfel, a spus Sanctitatea Sa, credința ortodoxă este un nesecat izvor de tărie, inspirație și optimism, iar Hristos ne spune că „în lume necazuri veți avea, dar îndrăzniți, Eu am biruit lumea”.

Sursa: romfea.gr

Comentarii Facebook


Știri recente