Spitalul „Sf. Gheorghe“ din Dolhasca – prima unitate medicală a Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor

Dolhasca

Spitalul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ din Dolhasca va fi prima unitate medicală a Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor care oferă servicii spitaliceşti cu multiple specialităţi medicale de care vor beneficia localnicii cu venituri reduse, informează doxologia.ro.

Acest proiect a fost iniţiat de pr. Gheorghe Saftiuc de la Parohia Dolhasca, cu binecuvântarea şi purtarea de grijă a Înaltpreasfinţitului Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor. Această iniţiativă a început din anul 2004, ca urmare a necesităţii unui spital în zonă, care să deservească mai bine de 10.000 de locuitori, deoarece clădirea vechiului dispensar ajunsese în paragină, iar condiţiile de desfăşurare a serviciilor medicale erau destul de precare.

Noul spital va funcţiona de fapt în vechiul spital care a fost modernizat şi extins cu ajutorul finanţării venite din partea Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor şi a Asociaţiei „Mila creştină“ din localitate, dar şi din alte surse.

Spitalul va funcţiona ca unitate socio-medicală, sub autoritatea Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. De menţionat că şi autorităţile locale au avut mereu o puternică implicare.

Unitatea socio-medicală „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ va avea 35 de paturi şi va funcţiona având 2 medici, 6 asistenţi medicali şi infirmiere. Pe lângă spital, au fost construite încăperi în care poate funcţiona un laborator de analize şi locuinţe pentru medici.

Interiorul este realizat după ultimile standarde, mobilat complet, băile sunt moderne, iar traseele privind alimentaţia sau cele legate de curăţenie sunt respectate conform reglementărilor în vigoare.

Pr. Adrian Dulgheriu, protoiereul Protopopiatului Fălticeni, a făcut un apel către preoţii din protoierie pentru a strânge fonduri în scopul achiziţionării unui electrocardiograf de ultima generaţie, aparat de care noua unitate medicală încă nu dispune.

S-a strâns jumătate din suma necesară, completarea banilor venind din partea Ocolului Silvic „Silva Bucovina“, condus de domnul ing. Rareş Hrestic şi din partea Protoieriei Fălticeni. Acesta este al doilea aparat medical pe care preoţii din Protoieria Fălticeni îl donează pentru o unitate medicală, primul fiind pentru Spitalul Municipal Fălticeni la secţia de Primiri Urgenţe.

După momentul predării, pr. Saftiuc Gheorghe a mulţumit pentru frumoasa acţiune, dar mai ales pentru implicarea protoieriei în astfel de acţiuni. „Dorim să refacem acea unitate care exista cândva între Biserică, Primărie şi Şcoală, pentru că, de fapt, această triadă se adresează aceloraşi oameni“.

Pr. Saftiuc Teofil a făcut referire la importanţa acestui gest venit din partea preoţilor, având nădejdea că „acest aparat va salva multe inimi, pentru că tot ceea ce trăim pe pământ este vremelnic, iar comoara noastră este în Ceruri. Astfel, arătăm că preotul spune şi face. Ne dorim să deschidem cât mai repede această unitate medicală în care cu toţii am pus atâta suflet“.

Directorul Liceului Tehnic din Dolhasca, prof. Constantin Tanase, a menţionat că se regăseşte în tot ceea ce s-a construit aici, fiind mereu alaturi de părinţi şi de doamna preoteasă, sperând că şi celelalte proiecte se vor înfăptui prin consolidarea acestei relaţii dintre Şcoală şi Biserică.

 

 

Comentarii Facebook


Știri recente