Spitalul „Providența” din Iași, cea mai dezvoltată instituție medicală a Bisericii Ortodoxe Române, aniversează joi 17 ani de la înființare.
„Providența” a început în 1998 cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe atunci Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.
Policlinica a fost inaugurată sub denumirea de „Centrul de Diagnostic și Tratament”, în octombrie 2000, în prezenţa Sanctității Sale Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, a Preafericitului Părinte Patriarh Teoctist, a Înaltpreasfințitului Părinte Daniel al Moldovei şi Bucovinei şi a altor ierarhi români.
În 2008 și-a deschis porțile Spitalul „Providența”, primul din cadrul Bisericii, cu o structură avizată de Ministerul Sănătății. Policlinica s-a mutat într-un spațiu nou, care a fost sfințit de Părintele Patriarh Daniel, în 13 octombrie 2012.
Spital multidisciplinar
Cu ocazia aniversării, Managerul Spitalului, Marinel Talpeş, a acordat un interviu pentru Ziarul Lumina în care a vorbit despre evoluţia în timp a spitalului, serviciile oferite şi planurile de viitor.
„În ultimii zece ani, serviciile medicale aproape s-au înzecit. Ca să vă ofer o imagine de ansamblu, anul trecut, prin Providenţa (policlinică, spital şi fundaţie) au trecut peste 155 de mii de oameni”.
„Raportat la populaţia judeţului Iaşi, asta înseamnă că aproximativ unu din zece oameni vine anual la Providenţa, iar unu din trei adulţi 50+ trece pe la Providenţa o dată pe an. Însă avem pacienţi din întreaga Moldovă, din judeţe aflate la graniţa de vest şi chiar din străinătate”, a explicat managerul.
„Există o preocupare permanentă din partea noastră pentru a înconjura pacientul cu cât mai multă grijă, afecţiune, umanitate, dragoste, iar pacientul cred că simte acest lucru”.
Medicii de la „Providența” și-au dezvoltat abilități prin care identifică și posibilele probleme de ordin sufletesc ale pacienților, care sunt îndrumați spre un preot, un nutriționist sau psiholog creștin.
Planuri de viitor
Managerul spitalului a vorbit și despre planurile de viitor ale instituției medicale: „Dorim să menţinem calitatea serviciilor şi să multiplicăm activitatea noastră”.
„Avem în plan să construim o clădire modernă care să găzduiască un ambulatoriu cu 20 de cabinete medicale, cu o zonă de radiologie care să completeze ceea ce avem acum, inclusiv cu un RMN, apoi cu o zonă de recuperare medicală şi cu o sală de microchirurgie. Pentru ambulatoriu sperăm să obţinem anul acesta autorizaţia de construcţie şi să începem lucrările anul viitor”.
„Vom construi alte trei clădiri în care vom înfiinţa o maternitate, un hospice cu 60 de paturi şi un spital multidisciplinar, care să-l completeze pe cel de acum. Este un plan ambiţios care se va întinde pe mai mulţi ani, dar pe care nădăjduim, cu ajutorul lui Dumnezeu, să-l ducem la bun sfârşit”.
Sursă foto: Ziarul Lumina