Spiritualitatea românească evocată în cadrul Festivalului Filocalia, Arad

Festivalul Filocalia a consacrat sâmbătă seara, 5 aprilie 2014, o primă conferință publică ethosului românesc, propunând o temă foarte interesantă: „Duhovnicii de ieri și de astăzi”, având invitat pe Protosinghelul Dionisie Ignat, a precizat Arhim. Teofan Mada, Vicar administrativ al Arhiepiscopiei Aradului și Director Festival.

Invitatul a subliniat că demersul duhovnicilor este calea frumuseții interioare, ce exprimă pacea virtuților, mângâierea harului și uimirea în fața profunzimilor lui Dumnezeu. Un părinte agiorit a spus, cu ceva timp în urmă, că inima are intrări, dar nu și ieșiri. Atunci când porți în suflet pe cineva nu-l uiți niciodată. Este și cazul marilor duhovnici români: Cleopa Ilie, Paisie Olaru, Arsenie Boca și Teofil Părăian. Părintele Dionisie a subliniat că acești Părinți au primit, fiecare în parte, experiența răstignirii, pentru că s-au împărtășit de taina Celui răstignit în viața lor și, astfel, au devenit persoane pascale. Calea lor a fost calea științei despre veșnicie. Au arătat ceea ce este și ce poate fi omul.

În continuare Părintele Dionisie a prezentat viața și particularitatea acestor mari duhovnici români. Paisie Olaru a fost un duhovnic cu o inimă de mamă, propovăduitor al „unui colțișor de rai” pentru omul îndurerat. Deși spunea deseori că „scump este raiul”, nu îngrozea oamenii cu pedepsele raiului, pentru că Paisie le deschidea fereastra raiului, cu soare mult și flori înmiresmate.

Cleopa Ilie a fost un dar al lui Dumnezeu pentru poporul român, lumină pentru credința ortodoxă, înzestrat cu o vedere duhovnicească, tainică pentru inima omului, cu problemele și nevoile lui, purtându-l spre o mai multă comuniune cu Dumnezeu. Avva Cleopa a fost părintele duhovnic a toată România, un mare misionar și apologet al Ortodoxiei. Apărarea dreptei credințe a fost marea sa misiune duhovnicească, pe care a făptuit-o neîntrerupt din toamna anului 1964 până la finele anului 1998. A trăit în duhul marilor asceți și părinți, fiind un sfânt pe pământ, dar și în cer. Și el a fost un propovăduitor al raiului, expresia sa preferată fiind „mânca-v-ar raiul”.

Arsenie Boca a creat o mișcare spirituală de masă, unică în spațiul panortodox, care se continuă până astăzi. A trăit în duhul profeților, fiind căutat de mulțime de oameni care veneau la Arsenie, fascinați de revelația omului, care era revelația psihologului și a profetului. Teofil Părăian a fost numit „duhovnicul bucuriei” și al tinerilor, fiind un „hohot de lumină” pentru cei din jurul lui. Vorba sa „să-i fericești pe toți cei din jurul tău”, a fost pentru el însuși un mod de a trăi.

Comentarii Facebook


Știri recente