Spiritualitate și cultură românească la Viena

Pentru comunitatea românilor ortodocși din Viena și pentru părinții slujitori ai Bisericii Sf. Ap. Andrei, Pr. Paroh Nicolae Dura și Pr. Emanuel Nuțu ziua de duminica, 11 decembrie a fost o zi de mare bucurie duhovnicească. Slujba Sf. Liturghii a fost oficiată de către Preasfințitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, înconjurat de un sobor distins de preoți și diaconi din Maramureș și Satu Mare.

Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură referindu-se la pericopa evanghelică ce s-a citit în această duminică. Răspunsurile la Sf. Litughie au fost date de corul Doxologia al Catedralei Episcopale Sf. Treime din Baia Mare, condus de Pr. Prof. Aurelian Petrică Covaciu, după cum ne informează pr. Emanuel Nuțu. De asemenea, corul, prezent in Viena la invitația Departamentului de cultură din cadrul Primăriei Viena, a interpretat și mai multe colinde tradiționale românești, aducând multă bucurie sutelor de credincioși prezenți la Sf. Liturghie. La sfârșitul slujbei, părintele paroh Nicolae Dura a mulțumit in numele credincioșilor pentru momentele deosebite trăite la această Sf. Liturghie și a primit de la Preasfințitul Iustin o Sf. Evanghelie, o cruce de binecuvântare și iconițe pentru credincioși, ca semn de prețuire față de activitatea pastorală intensă din această parohie.

Centrul religios-cultural Dumitru Stăniloae de la Viena a organizat împreună cu Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni cu sprijinul UNESCO România așezarea unei plăci comemorative la împlinirea a 50 de ani de la trecerea la Domnul a filosofului, poetului și diplomatului Lucian Blaga. Astfel, după Sf. Liturghie a avut loc, la Biserica Ortodoxă Română din Viena, dezvelirea și sfințirea plăcii comemorative, așezată pe un perete exterior al Bisericii.

Rugăciunea și binecuvântarea au fost rostite de Preasfințitul Părinte Episcop Iustin Sigheteanul de la Baia Mare.

Au fost rostite versuri ale marelui poet Lucian Blaga și au fost ținute alocuțiuni de către: Acad. Eugen Simion, Prof. Dr. Victor Crăciun, Președinte

al Ligii Culturale pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni, Mugurel Sârbu, primarul Sebesului si Pr. Dr. Nicolae Dura. Prin cuvintele rostite s-a motivat evenimentul cultural Lucian Blaga de la Viena și s-au arătat legăturile marelui om de cultură și filosof cu acest oraș capitală, unde Blaga după studiul Teologiei de la Sibiu, a studiat filosofia la Viena (1916-1920) prin susținerea înaltului titlu academic de doctor prin lucrarea Kultur und Erkenntnis (Cultură și cunoaștere. Contribuții la teoria cunoașterii) și a activat ca dilomat român, atașat de presă la Viena între anii 1932 și 1937.

La evenimentul cultural deosebit au participat și reprezentanți ai Ambasadei și Consulatului României de la Viena, Radu Totoianu, directorul Centrului Cultural „Lucian Blaga” din Sebeș, reprezentanți ai Consiliului Județean Alba și numeroși enoriași și prieteni ai Parohiei. După dezvelirea plăcii comemorative a avut loc înmânarea de medalii, diplome și cărți. Prin acest eveniment cultural desfășurat în cadrul Bisericii și după Sf. Liturghie s-a arătat încă o dată legătura atât de strânsă între cult și cultură, legătură care, de-a lungul istoriei noastre a adus poporului român lumină, speranță și statornicie în credință și dragoste față de neam și țară.

Corul Doxologia din Baia Mare a înfrumusețat evenimentul prin intonarea frumoaselor noastre colinde și cântece românești de acasă.

Comentarii Facebook


Știri recente