Spectacolul muzical-simfonic „Constantin Brâncoveanu”, la Râmnicu Vâlcea

Arhiepiscopia Râmnicului a avut bucuria de a găzdui, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, un inedit eveniment cultural-artistic, ce a avut loc miercuri, 10 decembrie 2014, în Sala de festivități a Consiliului Județean din Râmnicu Vâlcea, începând cu ora 18.00, intrarea fiind liberă, informează “Ziarul Lumina”.

Este vorba de drama muzicală sacră „Constantin Brâncoveanu”, ce a avut prima reprezentație la Opera Română din București, în anul 1935. Evenimentul a fost organizat de Arhiepiscopia Tomisului, în parteneriat cu „Constanța Altfel” – Asociația Civică pentru Constanța și Corul „Armonia”, cu ocazia anului comemorativ dedicat Sfântului Voievod Constantin Brâncoveanu.

La eveniment a participat şi Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, alături de Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului şi Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

Spectatorii vâlceni s-au bucurat de o reprezentație de excepție a artiștilor veniți de la Constanța, printre care Părintele Ierodiacon Bartolomeu Trofin, dar și studenți, masteranzi și doctoranzi ai Universității „Ovidius” din Constanța – Facultatea de Teologie Ortodoxă, cadre didactice ale Inspectoratului Școlar Județean Constanța – disciplina religie, artiști lirici ai Teatrului de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanța.

La finalul celor două ore de muzică de calitate, au luat cuvântul Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, și Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, iniţiatorul acestui proiect. „Se cuvine mai întâi să-I mulțumim lui Dumnezeu pentru acest timp minunat, acest timp care este cu adevărat o scară către cer” a spus Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie. Totodată, a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Teodosie pentru organizarea și posibilitatea punerii în scenă și în Arhiepiscopia Râmnicului a acestui eveniment cultural-artistic închinat Sfântului Voievod Constantin Brâncoveanu, precum și artiștilor și tuturor preoților, credincioșilor și iubitorilor de melos românesc ce au onorat acest deosebit eveniment.

Înaltpreasfințitul Teodosie a precizat că „Sfântul Martir și Voievod Constantin Brâncoveanu îi întrece pe toți voievozii, îi întrece pe toți martirii români, îi întrece pe toți cei ce s-au nevoit în viața aceasta.” De asemenea, Înaltpreasfinţia Sa a ținut să mulțumească tuturor celor care au contribuit la punerea în scenă a acestei drame: regizorului Liviu Manolache, scenografei Sanda Mitache, soliștilor, membrilor corpului de balet, precum și nepotului compozitorului Sabin Drăgoi care a pus la dispoziția Arhiepiscopiei Tomisului opera acestuia.

Spectacolul muzical-simfonic „Constantin Brâncoveanu” este rodul creației compozitorului Sabin Drăgoi (1894-1968), folclorist și membru corespondent al Academiei Române, cunoscut lumii muzicale românești prin culegerile de folclor și colinde, dar și prin motivele muzicale populare care au stat la baza operelor muzicale de anvergură: opere, piese simfonice, miniaturi pentru pian.

Comentarii Facebook


Știri recente